Apolitični

Maneštra by Gustafi…

Nakon izvrsnih najavnih singlova „Hiti se na mene”, „THC balun (Cumbia Istriana)” i „Za ljubav se ne moli” te EP-a „Maneštra vol. 1”, Gustafi su objavili jedanaesti studijski album „Maneštra”. Najnoviji album legendarnih Istrijana sadrži deset pjesama, o kojima autor glazbe i teksta te frontmen benda Edi Maružin kaže:
„Za ljubav se ne moli” predstavlja noseću kompoziciju s albuma „Maneštra”; pjesma je to koja je oda ljubavi i „raskrinkava” ljubav u srži. Kratkog teksta, gotovo haiku poezije, priča o nemogućnosti dužeg trajanja ljubavi jer u svojoj srži ljubav predstavlja vatru koja, što je veća, prije sve spali i nestane, no kao feniks iz pepela niče nova ponovo jer bez ljubavi nema života. Glazbeno se poprilično veže za cumbiju, ali i općenito latino ritmove, pojačana snažnim gitarskim rifovima na tragu Latin Playboysa čini moćnu cjelinu, formu koja se rijetko susreće na našim područjima.
„Hiti se na mene” obiluje veselim, plesnim i zarazno zabavnim ritmovima i melodijama, popraćenim prepoznatljivo komičnim „gustafovskim” tekstom, koji je istovremeno prepun direktnih i metaforičkih igrica na relaciji muškarca i žene. Singl je izvanredno prihvaćen među slušateljima i rad.
„Ja sanjan” je još jedna pjesma koja podsjeća na autorovu opsjednutost snovima. Mračniji dio teksta koji se bori sa sarkazmom i ironijom, galgen humorom, predstavlja možda najautističniji dio albuma. Mješavina alternativnijeg zvuka i optimistične gitarske teme s natruhama surfa te puhačkom sekcijom, ipak donosi i optimizma u ovu tamniju atmosferu i autorov autizam, koji se želi sakriti u snovima (samo u snovima luđaci su isti kao drugi ljudi).
Grupa Gustafi nastala je krajem 1980. godine u malom istarskom gradiću Vodnjanu, a u 35 godina uspješne karijere su objavili deset studijskih albuma, snimili brojne hitove i odsvirali više od 2500 koncerta, na kojima su svojom energijom osvojili publiku gdje god su se pojavili – od Istre i cijele regije, preko većine europskih zemalja, sve do afričke Zelenortske Republike i dalekog Brazila.
Gustafima želimo još energije i kreativnosti za snimanje novih albuma i koncertnih nastupa.
Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: spona.com
D. Šabić, mag. nov.