Apolitični

Mandragora u legendama i liječenju…

Mandragora je višegodišnja endemska biljka za koju je poznato da raste samo na Sniježnici u Konavlima. Ima vrlo velik korijen, a listovi su joj tamnozeleni, oštri i čudnog mirisa. Neki vjeruju da ženama daje plodnost, a drugi je zovu „vražja jabuka“.

Svoj naziv dobila je od dvije grčke riječi koje zajedno označavaju biljku opasnu za stoku. Korijen mandragore podsjeća na ljudsko tijelo, zato su ga često i prikazivali u tom obliku, a plodovi podsjećaju na jabuku. Mandragoru se u prošlosti koristila protiv bolova kao anestetik, jer je jak narkotik i vjerovalo se da u većim količinama može izazvati nekontrolirano ponašanje. Ipak, danas se upotrebljava kao lijek. Također, Mandragora ima veliku ulogu u „magijskim ritualima“ zbog jakog halucinogenog efekta i čudne čovjekolike forme korijena. Zbog toga je nastalo vjerovanje da ima natprirodne moći. U Egiptu je bila jako cijenjena kod faraona na čijim se odorama često nalazio njezin motiv.

Od davnina postoje različiti rituali u vezi iskopavanja ove biljke, pa je tu ulogu najčešće preuzimao pas, ali jedan od rituala bio je da berači prvo naprave krug u zemlji te potom odsijeku stablo od korijena gledajući prema istoku. U rimsko doba vjerovalo se da mandragora noću širi crvenkasto svjetlo i uspješno se skriva od ljudi, ali da se može otkriti ako se poprska određenim tekućinama.

Zanimljiva je godina 1526., kada je engleski botaničar Turner odbio priznati da ova biljka uvijek ima ljudsku formu i usprotivio se narodnoj lakovjernosti u vezi priča o njezinom iskopavanju.
Dodajmo još kako se od ove biljke koristi korijen (pored magične upotrebe) za pravljenje ljekovite masti protiv reume, pa je tako rimski botaničar Dioskorid u svom djelu „De materia medica“, dao recept za upotrebu mandragore. Čitajte pozorno – „potopi korijenje u vino i tako dobiveni sok sačuvaj, i daj ga kako bi izazvao bezosjećajnost onoga koji je posječen ili opečen“. Inače, kod težih operativnih zahvata davao se mali komadić korijena pacijentu da ga žvače prije same operacije. Sve u svemu, jedna zanimljiva i nadasve korisna biljka.

Izvor: agroturizam-konavle.hr

Više u kategoriji: zdravlje

D. Šabić, mag.nov.