Apolitični

Mame, sretan vam Majčin dan!

U moru datuma koje bi željeli, trebali, dužni smo obilježiti, nekad nam se logično dogodi propust i zaboravimo jedan koji se vezuje uz svako živo biće na Zemlji, a radi se naravno o mamama. On se obilježava u drugoj nedjelji svibnja, a prvi počeci spominjanja dana posvećenog svim majkama seže iz druge polovice 19. stoljeća kada je Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis organizirala zajedničko druženje žena na kojem su majke mogle razmjenjivati svoje ideje o nekim pitanjima. Tada su po prvi put javno izražavale stavove i želje pod nazivom Mothers Day Meetings. Trebalo je proći još 42 godine da bi ojačala inicijativa za osnivanje Majčinog dana 12. svibnja 1907. Ann Maria povodom druge godišnjice smrti njene majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting te je s velikim cvjetnim aranžmanom od 500 bijelih karanfila izrazila poštovanje i svu svoju ljubav prema svojoj majci dijeleći te karanfile drugim majkama u lokalnoj crkvi. Nakon tog događaja pisala je javnim djelatnicima, političarima, svećenicima, gospodarstvenicima i drugim istaknutim osobama naglasivši kako se posebno posvećuje inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki. Dvije godine kasnije majke cijelog SAD-a slavile su svoj dan i napokon je 1914. godine američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo potom Dan majki postaje praznik u Engleskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Njemačkoj i drugim državama svijeta.
To je pravi, istinski blagdan posvećen majkama, majčinstvu i neizmjernoj ljubavi koju osjećaju za svoju djecu. Jednom je netko rekao da je rođenje djeteta divna radost za majku usprkos trpljenju koje je morala proći prije, stoga bi bilo bi jako žalosno da danas nismo više radost za svoju majku.
Zato, ne zaboravite malo vremena odvojiti za svoju majku, suprugu, baku, prijateljicu, učinite lijepu i humanu gestu kako bi pokazali da cijenite život.
Od srca vam sretan Majčin dan!
Više u kategoriji: osobe, život
D. Šabić, mag. nov.