Apolitični

Mali vjetrogenerator stvara energiju iz povjetarca…

Singapurski znanstvenici razvili jeftini mali generator na vjetar koji energiju može stvarati iz najslabijeg vjetra.

Vjetroelektrane koje se komercijalno koriste u svijetu obično sadrže ogromne vjetroturbine, no znanstvenici singapurskog sveučilišta NTU (Nanyang Technological University), rade na malom jeftinom sustavu koji bi nam jednog dana trebao omogućiti dobivanje energije iz najslabijeg povjetarca u dovoljnoj količini za napajanje naših pametnih gadgeta i senzora.

Tim je razvio jeftin uređaj dovoljno osjetljiv da uhvati energiju iz povjetarca i pretvori je u električnu energiju, generirajući dovoljno za pokretanje malog komercijalnog senzora.

Uređaj dimenzija 15 x 20 cm sastoji se od konzolne prečke pričvršćene na srednju ploču koja se sastoji od slojeva koji iskorištavaju energiju kroz triboelektrični učinak, u kojem različiti materijali postaju električki nabijeni dok se razdvajaju, što je u ovom kontekstu uzrokovano vibracijama vjetra.

U jednom su eksperimentu upotrijebili uređaj za stalno napajanje 40 LED dioda pri brzini vjetra od četiri metra u sekundi. U drugom je korišten za napajanje senzora koji bežično prenosi podatke o sobnoj temperaturi na mobilni telefon.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr