Apolitični

„Mali Split” osvaja i velike

 

„Mali Split” je dječji festival koji već više od dva desetljeća na Prokurativama osvaja i male i velike i to uvijek po završetku onog velikog, Splitskog festivala.

 

„Mali Split”  no, prisjetimo se zajedno samih početaka…
Godine 1991. s puno ponosa i bola održan je prvi dječji festival Mali Split. Na trenutak su, čini se, uspjeli zadržati vrijeme. Pjevali su zlatne pjesme, najveće uspjehe hrvatskih festivala zabavne glazbe. Bio je to prijateljski zagrljaj splitske djece i njihovih vršnjaka prognanih iz svojih domova i izraz ljubavi prema domovini koja je krenula k obzorju slobode i samostalnosti. Godine 1992. djevojčice i dječaci iz Osijeka, Vukovara, Šibenika, Drniša, Zagreba, Dubrovnika… i tako iz dana u dan, iz godine u godinu, „Srdelice” i dječji zbor „Prognanici” pjevali su svoje festivale srcem i dušom.

„Mali Split” osvaja i velike


Zato „Mali Split” nije samo glazbena manifestacija, on je mnogo više od toga. To je fešta nota, dječjih pjesama, igre i maštanja, fešta naših uspomena, sloboda, svih koji su i pjesmom branili rodnu grudu. Neki tvrde da je „Mali Split” jedna od najljepših i najkvalitetnijih glazbenih manifestacija.
Ponovno će djevojčice i dječaci, mladost iz Splita, Dalmacije i Hrvatske u 1700. godina starom, ali uvijek raspjevanom i u srcu mladom Splitu – iz srca pjevati na radost svojih vršnjaka, ali i odraslih. Polazeći od jedinstvenog interesa, a u cilju unapređivanja popularizacije svih oblika obrazovanja, a posebice dobrog i lijepog ponašanja jer dječja igra i pjesma su osnovni oblik dječje aktivnosti kojim ono najprirodnije i najslobodnije zadovoljava osobne potrebe za kretanjem i djelatnošću. Pjesma, ples i ostale karakteristike Maloga Splita po svojoj strukturi i po sadržaju i po ostvarivanju najviše odgovara dječjoj psihofizičkoj strukturi, čitavom sadržaju koji ispunjava život djeteta, (razvija različite sposobnosti, izgrađuje govor – bogati rječnik, razvija psihofizičke sposobnosti, upoznaje odnose medu ljudima, regulira ponašanje i zauzima stav prema sebi i drugima). Sve ove napisane riječi nam je na kultnim Prokurativama potvrdio i s radoznalošću se prisjetio alfa i omega Malog Splita, barba Jovica Škaro, kojeg smo zamolili za kratko druženje u kojem nam je još jednom dočarao priču nastanka festivala, druženja s djecom, neizmjernu potporu roditelja, dobrih ljudi i medija. Nedjelja, 10. srpnja, kuca na vrata, a „Mali Split” samo što nije počeo…