Apolitični

Mali Marulić u Splitu

Dodjelom nagrada za najbolji dramski tekst  započeo program svečanog otvaranja devetog Malog Marulića. Nagrađenim autoricama, Hani Veček, Marti Mekovec de Carvalho i Andrijani Grgičević nagrade je uručio Jasen Boko, predsjednik žirija za dramski tekst, i pročitao obrazloženja. Ravnateljica GKL-a Marija Tudor u svom je govoru istaknula neprocjenjivu ulogu pedagoga – odgajatelja, učitelja, nastavnika – koji su odlučili voditi djecu u kazalište i tako pružiti otpor sveopćoj banalizaciji koja nekontrolirano ulazi u dječji svijet. Zahvalila im je na posvećenosti i trudu koji ulažu danas, svjesni da se on vidi i vrednuje tek dugoročno.
U ime grada Splita, glavnog pokrovitelja festivala, prisutne je pozdravio dogradonačelnik Goran Kovačević i zaželio im dobrodošlicu. Naglasio je kako će grad Split nastaviti podupirati ovaj značajan festival koji najmlađe oplemenjuje i izgrađuje kroz umjetnost jer je ulaganje u djecu ono što se uvijek višestruko isplati, a zatim je i službeno proglasio deveti Mali Marulić otvorenim.
U nastavku programa otvaranja izvedena je predstava Kazališta Smješko iz Zagreba, „Moja obitelj i jedan jež” , prema tekstu Hrvoja Zalara i u režiji Ivane Boban. Ova višestruko nagrađivana predstava je promišljenim pristupom, prožetim duhovitošću, obradila ozbiljnu temu posvajanja djeteta i istovremeno potresla i zabavila publiku koja je glumce ispratila s oduševljenjem.
Drugi dan festivala obilježit će još jedna nagrađivana predstava, „Neispričana bajka”, kazališta Scena Gorica, autora Radovana Ruždjaka, Aleksandre Naumov i Damira Klemenića, koja će biti izvedena u tri termina, dva jutarnja i jednom poslijepodnevnom. Također, u splitskim osnovnim školama bit će održane slušaonice radio igre za djecu u suradnji s Dramskim programom Hrvatskog radija, a djeca će slušati dva teksta: „Som na cilome svitu” Olje Savičević Ivančević i „Ti si meni kao ona šalica” Hane Veček.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: gkl-split.hr