Apolitični

Malen kemijski spoj možda igra ključnu ulogu u zaštiti od teškog oblika COVID-19

Tko bi pomislio da malen i osnovni spoj poput vitamina B6 u banani ili ribi koji ste možda unijeli jutros u organizam, možda može igrati ključnu ulogu u snažnom odgovoru imuniteta protiv bolesti COVID-19.

Vitamin B6 može pomoći u smirivanju takozvane citokinske oluje i razbijanju krvnih ugrušaka povezanih s ubojitosti bolesti COVID-19. Obzirom da šira istraživanja oko toga nedostaju, profesorica s japanskog sveučilišta Hirošima poziva kolege znanstvenike da istraže potencijalnu ulogu vitamina B6 u liječenju COVID-19.

Dosadašnje studije istraživale su korist vitamina D i C te minerala cinka i magnezija u jačanju reakcije imuniteta protiv COVID-19, no istraživanja oko moguće uloge vitamina B6 u tom smislu u velikoj mjeri su izostala.

Ipak, autorica studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu Frontiers in Nutrition, Thanutchaporn Kumrungsee, nada se da bi njezina studija mogla biti prvi korak u pokazivanju potencijala vitamina B6 u smanjivanju rizika razvoja teškog oblika COVID-19 kod pacijenata.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay