Apolitični

MALAGA: ‘Ja više jedva podnosim turiste, čim vidim jednog, osjetim averziju’

Jedan je od onih gradova koji su postali žrtve vlastitog uspjeha. Milijuni turista protjeruju domaće stanovništvo koji si više ne može priuštiti život u ovoj pitoresknoj luci na obali Sredozemlja.

Domaći govore o lavini koja se počela kotrljati prije nekoliko mjeseci i od tada ne jenjava. Malaga je na portalu Airbnb trenutno najtraženiji grad na svijetu. To gradu doduše donosi ogromne svote novca ali: “Znam da se to ne smije reći, no ja više jedva podnosim turiste, kaže Giselle Bruni za Deutsche Welle. “Čim vidim jednog, osjetim averziju, iako znam da oni nisu krivi za tu situaciju.”

Stanari moraju van kako bi uselili turisti

“Najamnine su sada toliko visoke da ih više nitko ne može platiti”, žali se Bruni. “Minimalna plaća je nešto više od 1000 eura; danas se za dvosobni stan plaća oko 1000 eura. I kako da to funkcionira?” Dok ona govori, Polaco, njezin pas, prilazi. “A naći stan u kojem toleriraju i kućne životinje je gotovo nemoguće”, kaže ova fitness trenerica. “U Malagi ljudi ne vole pse u svojim domovima.”

U središtu grada, piše list “Malaga hoy”, sada ima više turističkih apartmana nego stanovnika. Ogorčenje i bijes u društvu rastu. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay