Apolitični

MAKK o izazovima s kojima se kreativci suočavaju na suvremenom digitalnom tržištu

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK, koja je u četvrtak počela u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, okuplja stručnjake, glazbenike i IT poduzetnike koji će pod motom ‘Uhvati algoritam!’ kroz dvodnevni program raspravljati o izazovima koji stoje pred kreativcima na suvremenom digitalnom tržištu.

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban rekao je kako je proteklih godina naglasak konferencije bio na zakonskim okvirima i regulativama, dok je ove godine drukčije jer je usvojena Europska direktiva o digitalnom ostvarivanju prava i slijedi njena implementacija u nacionalna državna zakonodavstva država članica.

Konferencija je počela izlaganjem o tome na koji način hrvatski kreativci, pogotovo glazbenici i filmaši, pridonose globalnom rastu autorskih naknada te kakva je njihova budućnost na digitalnom tržištu, o čemu je govorio direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Johnny Palmer, jedan od najtraženijih mađarskih autora, otkriva trendove pop glazbe u 2020. te neke od recepata za uspjeh na top listama, a u petak će održati i posebnu interaktivnu radionicu ‘Words & Music’.

Prvi dan zaključit će premijerni mono-show Mile Kekina, pjevača Hladnog piva, ‘Moja kuća od pjesama’, u kojem će uz pratnju akustične gitare, približiti publici životni poziv i svakodnevicu glazbenika.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay