Apolitični

Makarska s rivijerom u turističkom sjaju

Makarska rivijera i ove je godine prema prvim pokazateljima na početku špice turističke sezone, pravo i prvo turističko odredište. Uređene plaže, vrhunski hoteli, prirodni ambijent i ozračje podno moćnog Biokova, raznolika gastronomska ponuda i odlični prilazi gradu iz nekoliko pravaca rezultirali su boljem i povećanom dolasku domaćih i stranih gostiju iz nekoliko europskih zemalja.

Na ovu smo temu u srcu Makarske ugostili prvog čovjeka tamošnjeg turizma, direktora turističke zajednice Tonča Lalića i uz kavu saznali neke turističke i kulturne aktualnosti.

Tonči, u gradu se mogu vidjeti na svakom koraku gosti, različite registarske oznake na automobilima, a i samim time, mogu se čuti raznovrsni jezici.
– Pa glavna turistička sezona je već počela, u Makarskoj danas imamo više od deset tisuća gostiju što je za oko 5 % više u odnosu na prošlu godinu; prednjače Poljaci s 20 %, potom Česi, Slovaci, Nijemci i Šveđani. Sretni smo što su veliki pomak ove godine napravili Šveđani i Norvežani kojih ima puno više nego što smo očekivali, ima ih u glavnoj sezoni dok su prošlih godina izričito dolazili u prije i pod sezoni.

Koje ste akcije poduzimali uključujući promociju i prezentaciju vaše ponude kako biste, evo, na početku glavne turističke sezone imali pomak nabolje kada je riječ o dolascima i noćenjima?
– Pa Denis, Makarska je imala dosta nastupa u inozemstvu, u Hrvatskoj u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i s kolegama iz rivijere, rezultat te zajedničke akcijske suradnje su današnje brojke i zadovoljstvo iskazano gostima.
Kada je riječ o našem gradu, Makarska ima jako dobro i kvalitetno organizirano kulturno ljeto kroz šport, kulturu i zabavu, tako da smo od svibnja pa do ovih dana odradili pedesetak zanimljivih i korisnih događaja, od toga čak tri festivala, još nas dva očekuju tijekom ljeta i još toliko u pod sezoni tako da oni na svoj način privuku jako puno publike. Krajem lipnja smo odradili međunarodni rukometni turnir koji je u grad doveo 1800 gostiju, od toga 800 Norvežana koji su bili punih sedam dana, a to je promotivno jako dobro jer ti mladi ljudi stječu naviku dolaska u naš grad podno Biokova jer idućih godina dolaze kao turisti.

Recite nam, što vaši turisti najčešće potražuju?

– Naravno da je osnova svega sunce i more koji su jako bitni za kvalitetnu turističku sezonu, jer kad je lošije vrijeme, situacija se odrazi na posjeti i potrošnji, no Makarska kao i drugi dalmatinski gradovi nudi masu izleta, 17 dnevno, prema Hvaru, Braču, Korčuli, Splitu, Dubrovniku, Biokovu, Cetini, rafting, Imotski, Sinj, a svaki dana tijekom ljeta nešto se dogodi u kulturnom, glazbenom ili pak likovnom izričaju, koncert, predstava, ribarska večer i slično, a i u nastavku ljetne zabave pripremili smo jako puno koncertnih zbivanja, a najveći je 5. kolovoza uz Daleku obalu i Marijana Bana i Juricu Pađena i grupu Aerodrom. Spremamo se za veliki ljetni karneval koji će po svemu sudeći biti najveći i najspektakularniji od svih dosadašnjih, te raznovrsnim sadržajem privlačimo goste jer oni žele zabavu i provod.

Hoćete li i ove godine opravdati naziv „top destinacija“ na Jadranu?

– Trudimo se s kolegama iz rivijere ponovno pokazati i ponuditi najbolju turističku ponudu kroz ugostiteljstvo, zabavu i odmor, jer Makarska s rivijerom znači jako puno, ona je jedan brend koji je pamtljiv kod domaćih i stranih gostiju, a da bi se to ostvarilo godinama se ulagalo u osmišljenu promociju Makarske i njezine rivijere. Tiskan je zajednički prospekt, letak Makarska rivijera s Hrvatskom turističkom zajednicom koja daje podršku promociji Makarske kao prepoznatljivog turističkog područja u koje dolaze turisti iz svih krajeva svijeta.

Što očekujete u nastavku turističke sezone kada uzmemo u obzir mnogobrojne potencijale ovog kraja?

– Uz ove već iskazane velike pomake u dolasku stranih gostiju uistinu imamo najave turističkih posjeta iz nekoliko europskih zemalja, a tradicionalno drugi dio srpnja donosi nam veliki broj turista iz susjedne BIH, jer mnogi susjedi žele ljetovati i provoditi odmor na Makarskoj rivijeri, a to potvrđuju i njihovi mediji.

To znači da će pri kraju turističke sezone Makarska s rivijerom ponovno biti pri samom vrhu turističke ljestvice. Čestitamo vam direktore!

– Hvala vam lijepa. Rekao bih za kraj kako smo lani ostvarili milijun i sto tisuća noćenja, već sada imamo deset posto više; znači, kako ćemo koncem kolovoza doći do milijun noćenja, a to nam svima koji se bavimo turizmom pričinjava veliko zadovoljstvo. Inače Makarska rivijera po broju noćenja daje polovinu brojke cijele Splitsko-dalmatinske županije, a mi ćemo dati još više od sebe kako bi se brojke povećale na svim razinama turističkih ljestvica.

Više u kategoriji: Turizam

D. Šabić, mag. nov.