Apolitični

Makarska rivijera, sinonim odmora i zabave

Hrvatska obala, po mnogima ponajljepša u svijetu, opravdava ovu tezu svojim izuzetno lijepim otocima, obalom, turističkim sadržajima i rivijerama. Takva je i popularna Makarska rivijera. Šezdesetak kilometara šljunčanih plaža najbjeljih oblutaka s nizom turističkih mjesta smještenih poput bisera podno velebne planine Biokovo koja se nadvila gordo nad njima kao kakav zaštitnik svih naselja čini Makarsku rivijeru mjestom duge i bogate turističke tradicije. Mjesto je to najljepših jadranskih plaža uvučenih u skute kamena i borova gdje je turizam dio svakodnevice, tradicije i nastojanja da se uvijek bude bolji, drukčiji, ljepši.

Do početka 60-ih godina 20. st. Turisti su najčešće posjećivali ovo mjesto morskim putem. Međutim, izgradnjom Jadranske ceste 1965., a osobito posljednjih godina, u ovom području lakše mogu uživati i drugi osim mnogobrojnih nautičara koji su ovdje nerijetka pojava. Kopnom se na Makarsku rivijeru s jugoistoka ulazi od Ploča prolazeći bajkovita Baćinska jezera i stiže se nakon 12 km u prvo mjesto Makarske rivijere, Gradac. Sa sjeverozapada se na Makarsku rivijeru stiže iz smjera Omiša kod prijevoja Dubci, gdje preko Prisika (305 m) dolazi i cesta iz unutrašnjosti od Šestanovca.

Dolazak preko Biokova od Vrgorca posebno je dojmljiv i neponovljiv prizor kada se poslije razigranog krševitog Biokova otvori veličanstven pogled na Rivijeru u svoj njenoj ljepoti, od Drašnica, preko Podgore, Tučepa, Makarske, Brela sve do Splita, na otoke Brač, Hvar, Korčulu i poluotok Pelješac. Na koji god načini došli do Makarske rivijere, neminovno ćete se susresti s autohtonom pričom starih naselja pod liticama Biokova, sačuvane seoske arhitekture, starih kuća i konoba. No tu su i novoruha turistička mjesta s različitim vrstama smještaja, skladno uklopljenim u stara ribarska i težačka naselja u kojima pulsira novi suvremeni život u skladu s naslijeđem predaka. Makarska rivijera uistinu je raj ljepote koji valja iskusiti.

D. Šabić, mag. nov.