Apolitični

Makarska je turistički biser kojemu prijeti betonizacija

Turizam i urbanizam” konferencija u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i Turističke zajednice Makarske, pokazala se kao pun pogodak. Dokaz tome je puna konferencijska dvorana zainteresiranih za izlaganje Predraga Štromara, potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja i Ante Vrbana, jednog od najboljih europskih arhitekata kao za i panel diskusiju “Problematika apartmanizacija – Makarska danas i sutra” na kojemu su sudjelovali uz Antu Vrbana, Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Sanja Šaban, pomoćnica ministra, Drago Nosić, direktor hotela Bikovo i Miramare te Hrvoje Bota, direktor tvrtke Održivo oko.

Panel diskusija, kojom je moderirala Maja Mikulandra, iz Poslovnog dnevnika, započela je izlaganjem Željka Uhlira koji je kao najveći problem naveo prenamjenu stanova u apartmane što stvara ogroman pritisak na infrastrukturu i kvalitetu destinacije, ali i života građana.

Investitor neće ulupati ozbiljne novce ako nema podlogu. Na državi je da definira okvir jer je ključno pitanje omjer hotela i apartmana. U Grčkoj je taj omjer 62% u korist hotela, u Austriji 60%, u Španjolskoj 54%, a u Hrvatskoj je 16% hotelskog smještaja, a 84% su privatni apartmani i kampovi. Zato postižemo manje cijene jer taj omjer utječe na kvalitetu destinacije, a time i kvalitetu gostiju.

Kada imate velik broj gostiju na malom prostoru teško je održati infrastrukturu i okoliš – rekao je Drago Nosić.

Mi konstantno tražimo konačno rješenje izmjene i dopune prostornog plana koje su pokrenute 2015. godine ali još nisu stupile na snagu. Želimo uvesti restriktivnije mjere kod stambene izgradnje, ali Ministarstvo zaštite okoliša nam je naložilo da izradimo dodatnu Stratešku procjenu o utjecaju plana na okoliš, mi radimo, ali izdajemo građevinske dozvole po važećem prostornom planu iz 2006. godine. Tu je problem – poručio je gradonačelnik Brkan naglasivši kako moraju izdati dozvole svima koji zadovoljavaju uvjete po davno usvojenom i manje restriktivnom planu.

Prevelika betonizacija, previše problema zbog septičkih jama, parkirališta i premalo zelenila nije problem samo Makarske. Znamo što se dogodilo u Španjolskoj i ostalim jako betoniziranim zemljama.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay