Apolitični

Makarska – grad umjetnosti, zabave i aktivnog odmora

Makarska je smještena podno planine Biokovo. Središte je Makarskog primorja, mikroregije koja se proteže od Brela na zapadu do Gradca na istoku. Makarska s gradskim naseljem Veliko Brdo broji 13.716 stanovnika.

Povijesno je Makarska značajna kao nekadašnje sjedište Makarske biskupije, a i današnja Splitsko-makarska nadbiskupija nosi makarsko ime u sebi. Smatra se da je Makarska dobila ime po obližnjem selu Makru. Prvi stanovnici područja današnje Makarske su bili Iliri, koji su još u 4. stoljeću osnovali naselje po imenu Muccurum. 

Bitka kod Makarske 18. rujna 887.dogodila se između Mletačke Republike i Neretvanske kneževine. Pobijedili su Neretvani. Ime Makarska prvi se put spominje u dokumentu iz 16. st., za vrijeme turskih osvajanja. Turci su u Makarskoj držali vojsku i carskog poreznika.

Poslije turske, Makarska je pala pod mletačku vlast, potom pod Habsburšku Monarhiju. Nakon Napoleonovih pobjeda početkom 19. st. i Makarska je pala pod njegovu vlast. Napoleon je poticao kulturu i gradio ceste koje su povezale Makarsku s ostalim primorskim gradovima. Na zapadnom ulazu u grad podignut mu je spomenik, danas poznat kao Napoleonov spomenik. Iako je Napoleon poticao razvoj kulture i povezanosti Makarske, Austro-Ugarska je bila zaslužna za cvjetanje turizma.

Tako povijest piše tko je sve stolovao u ovom krasnom jadranskom gradu koji s svojom rivijerom i prekrasnom obalom oduševljava domaće i strane goste. U razgovoru s direktorom turističke zajednice grada Makarske Tonćom Lalićem doznali smo kako je srpanj kao i u ostalim djelovima turističke Hrvatske, podbacio. No kolovoz nas oduševljava ističe Lalić te dodaje kako su hoteli, hosteli, apartmani i drugi privatni smještaji potpuno ispunjeni što će poravnati negativne brojke iz prethodnog mjeseca. I rujan je odlično rezerviran ističu iz TZ Makarska, pa ako se poklopi ugodno i sunčano vrijeme kao što se najavljuje turistička sezona u Makarskoj i na rivijeri mogla bi dosegnuti rekordne granice. Kada je u pitanju makarsko kulturno ljeto brojni su koncerti, izložbe, predstave, nastupi kulturnih društava, ribarske noći, dalmatinske klape, pučke fešte i športski događaji koji nastoje gostima upotpuniti njihov sadržaj i dolazak na makarsku rivijeru. Posebno ističemo i aktivni odmor kao i gastro ponudu koja će zadovoljiti sve one koji žele uživati u ovom turističkom raju. Izdvajamo paragliding, planinarenje, rafting, ronjenje, biciklizam, a atraktivni su i izleti. Budući da se Makarska nalazi na sjecištu kopnenih i morskih putova, ustalili su se, tijekom turističke sezone (travanj-studeni) izleti brodom na otoke Hvar, Brač i Korčulu, te autobusima u Split, Dubrovnik, Mostar, Imotski i Međugorje. Svakodnevni su i izleti manjim brodicama u obližnje tihe uvale, uz atraktivne dalmatinske ponude.

Spomenici hrvatskim velikanima, Franjevački samostan sa svjetski poznatom zbirkom školjaka, sačuvane građevine, stolne crkve i česme, samo su dio onoga što se pozornim promatračima nudi. Jedna priča pričana dlijetom, kistom i znojem majstora mletačke, francuske, austrijske, turske i naravno, hrvatske tradicije. Dakle i ljubitelji muzeja dolaze na svoje.

Makarska je poznata po velikom broju kulturnih, zabavnih, športskih i drugih manifestacija tijekom cijele godine pa ste izabrali pravi grad za Vaš nezaboravan odmor. Ljeti su to poznate ribarske fešte u tradicionalnom dalmatinskom stilu, razni zabavni koncerti, ljetni karneval, pučke fešte, “noć kalelarge”, veliki broj kafića, diskoklubova, barova, restorana i ostalih sadržaja.

Zaključimo – zasigurno ćete biti zadovoljni u lijepom turističkom gradu, a ljubazni domaćini učiniti će sve da i vi Makarsku pamtite kao “Grad povratka”!

D. Šabić, mag. nov.