Apolitični

Makarska: 2. Međunarodni festival Grand Gourment od 8. do 11. studenoga

Međunarodni festival Grand Gourment – Promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina, novi iskorak restorana, brendiranje grada Makarske kao destinacije ugostiteljske izvrsnosti

Press konferencija povodom nadolazećeg 2. Grand Gourmet festivala – natjecanje konobara, barmena, barista, konoba i restorana održana je u petak, 4. studenog u gradskoj vijećnici Grada Makarske. Grand Gourmet je međunarodni festival u sklopu kojeg se odvija individualno međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista te natjecanje ugostiteljskih objekata kao timsko natjecanje konobar – kuhar. Ovogodišnji, drugi po redu, Grand Gourmet, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), te suorganizaciji Grada Makarska, TZ Makarska, i hotela Meteor, održat će se od 8.studenog do 11.studenog 2016. godine u prekrasnom gradu Makarska, odnosno u hotelu Meteor, gdje će gospodin Vedran Ribarević, direktor hotela biti glavni domaćin manifestacije.

Međunarodni festival Grand Gourment

– S ovom manifestacijom privodimo kraju turističko ljeto koje smo zaključili s boljim poslovnim uspjehom nego prethodne godine te umjesto turista sada ćemo dočekati kolege ugostitelje – kazao je Ribarević.

Promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina, novi iskorak restorana, brendiranje grada Makarske kao destinacije ugostiteljske izvrsnosti kroz čitavu godinu, glavni su ciljevi ovog projekta, a koliko Grand Gourmet zauzima značajno mjesto na popisu eno gastro značajnijih događanja mediteranskih zemalja, te na najbolji mogući način prezentira upravo i grad u kojem se održava, najbolje znaju gradonačelnik grada Makarske, Tonči Bilić i dogradonačelnik Miro Družijanić.
– Drago mi je da se i ovogodišnja manifestacija Grand Gourmet održava u Makarskoj te se iskreno nadam kako će to postati tradicija. Svjesni smo toga da ne možemo prodati samo more i sunce u srpnju i kolovozu te nam dodatni sadržaji poput ovog i IKKER-a, koji se održava u veljači, doprinose prezentaciji grada Makarske i u gastronomskom smislu – rekao je Bilić koji je pomogao i osmisliti ovu manifestaciju s kojom će uz 2.Kongres sportskog turizma, koji će se održati 11. i 12.studenog u hotelu Meteor u Makarskoj, grad Makarska na najbolji mogući način obilježiti 110 godina kongresnog turizma.
Sinergija kuhara i konobara

Grad Makarska ima 11 prijatelja iz šest europskih zemalja te se i ovim 2. Grand Gourmetom nastoji brendirati gastro ponudom, mišljenja je dogradonačelnik Miro Družijanić. – Bez dobrih kuhara i barmena nema dobrih restorana i konoba, a bez dobrih restorana i konoba nema nikakvog turizma. To je jedna sinergija koju moramo čuvati i produbljivati – rekao je Družijanić.
Kako su i sami potvrdili Bilić i Družijanić, Grand Gourmet je festival koji ima svoj prestiž među gastro festivalima te kao takav Grand Gourmet priznat je i poznat širom Lijepe naše, ali i susjednih zemalja. O važnosti ovog natjecanja kao i same manifestacije par riječi kazala je i dopredsjednica ŠKMER-a, Marija Lulić.
– Posao kuhara kao i posao konobara je zbilja posao koji treba poželjeti. U ovom poslu jako je bitna sinergija kuhinje i restorana. Kuhari su danas dosegli jedan zavidan nivo i željeli bismo da to dostignu i konobari, stoga i idemo u tom smjeru. Vrlo je važno da se kuhari i konobari što kvalitetnije povežu – smatra dopredsjednica ŠKMER-a.

Na ovogodišnjem Grand Gourmetu sudjelovat će i partneri, kolege iz Češke, Makedonije, BiH, Srbije i Slovenije, a broj natjecatelja veći je u odnosu na prethodnu godinu. – Ove godine bilježimo porast broja natjecatelja u odnosu na prethodnu godinu pa tako ove godine imamo sto natjecatelja koji nastupaju u različitim kategorijama. Jako nas veseli što manifestacija raste i po broju natjecatelja i sudionika i nadamo se da će u idućim godinama još više rasti i doprinijeti popularizaciji ugostiteljskih zanimanja – kazala je Nives Delić, voditeljica projekta – koordinatorica natjecanja.
Na festivalu će se osim natjecanja održati razne edukacije, radionice i treninzi koji su prošle godine bili jako dobro posjećeni, a prema riječima koordinatorice natjecanja, ove godine je iskazano posebno veliko zanimanje za same edukacije za koje poznati i priznati velemajstor za koktele, predsjednik Hrvatske udruge barmena, Frano Stjepović, smatra da postoji stalna potreba što se barmena tiče.


– Odlučili smo da u sklopu ove manifestacije organiziramo državno i međunarodno natjecanje barmena te ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da se prijave i sudjeluju ali ne samo na natjecanju već i na edukacijama na kojima će imati prilike dobiti nova znanja te razmijeniti iskustva – kazao je Stjepović.
Njegov kolega, nagrađivani splitski barmen, majstor i inovator preko 130 koktela, autor najvećeg koktela na svijetu “Ništa kontra Splita” od 210 litara, Jure Vojković, koji je na Svjetskom prvenstvu barmena prošlog mjeseca u Tokiju nastupio s koktelom “Alkar” također je pozvao kolege barmene, bariste, kuhare i konobare da mu se sljedećeg tjedna pridruže na 2.Grand Gourmet festivalu u Makarskoj kako bi se podružili, i naučili nešto novo razmjenjujući iskustvo i znanja.
Predavanja, radionice, edukacije, natjecanja,…

Program ovogodišnjeg festivala smišljen je na način da se svaki dan festivala sastoji se od stručnih predavanja i vrhunskih radionica, edukacija i treninga koji su rezervirani za prvi dio dana, dok su za poslijepodnevne sate predviđena natjecanja. Na edukacijama ćete moći doznati sve o suvremeni trendovima u posluživanju, kako kreirati jelo da ono zbilja bude doživljaj za goste i njihove nepce, kako izraditi efektne, moderne i očaravajuće dekoracije za koktele, a održat će se i predavanje na temu kave za sve istinske ljubitelje tog kofeinskog napitka.

Program Grand Gourmet Makarska 2016
Natjecanje ove godine uključuje:
Utorak 08. studenoga
Srijeda 09. studenoga
Četvrtak 10. studenoga