Apolitični

Makarani pohrlili na filmske klasike u programu Grad bez kina

Grad bez kina udruge Dokuma je ovog vikenda ponudio dvodnevnu reviju klasika hrvatskog dokumentarizma za koju se tražila sjedalica više u Vatrogasnom domu u Makarskoj. Prikazano je deset filmova u selekciji Mladena Burića iz Hrvatskog filmskog arhiva pri Hrvatskog državnom arhivu, te kao posebni dodatak film u produkciji udruge Dokuma „Posljednji galebovi”, snimljen prošle godine u Arbunu, koji će se za desetak dana prikazati na 25. Danima hrvatskog filma u Zagrebu te utrka za nacionalnu filmsku nagradu Oktavijan.
Mladen Burić pozdravio je publiku te predstavio motive i kriterije iza svoje programske selekcije. Posebno je predstavio rad institucije Hrvatskog državnog arhiva i njihov značaj pri čuvanju nacionalne kulturne baštine te objasnio različite tehnike i važnost restauracije filmova.
Od organizatora doznajemo da kroz iduća izdanja Grada bez kina žele nastaviti suradnju s Hrvatskim državnim arhivom jer je publika prepoznala vrijednost ovog programa, a riznica Arhiva je prepuna vrhunskih dokumentaraca. Tajnik udruge Josip Vujčić dodaje kako „Imamo genijalnu publiku od umirovljenika do studenata, vrsnih filmofila do znatiželjnika, gradskih uglednika do ljudi s biroa. Ulaz je svima besplatan i svi su uvik dobrodošli, a naša Meri će prva skočit unit stolicu više ako zatriba.”


Grad bez kina nastavlja se 22. i 23. travnja projekcijama dugometražnih dokumentaraca u produkciji Factuma, „Dum spiro spero” književnika Pere Kvesića te „Generacija ’68” vodećeg hrvatskog dokumentarista Nenada Puhovskog, ujedno i predsjednika žirija na prošlom DokuMA Film Festivalu.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: makarska-post.com/MS, Tina Divić/