Apolitični

Majstor i Margarita otvaraju sezonu riječkoga HNK-a

Mjesec rujan rezerviran je za najave i otvorenja novih kazališnih sezona, a sezonu riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca otvorit će 16. rujna Majstor i Margarita, predstava u režije Selme Spahić i scenskoj prilagodbi Dine Pešut.

Na konferenciji za novinare, vršitelj dužnosti intendanta Marin Blažević novu kazališnu sezonu u HNK-u Ivana pl. Zajca najavio je kao sezonu u kojoj će se prezentirati neke mlađe generacije redatelja iz regije, među kojima je Selma Spahić.

Predstava Majstor i Margarita

Književni predložak Majstor i Margarita ruskog autora Mihaila Bulgakova, predstava je koja će otvoriti ovogodišnju sezonu predstava u riječkom HNK-u, a redateljica Selma Spahić navela je da iako je predstava pripremljena u kratko roku, vrlo eklektična te će iznenađivati promjenama iz scene u scenu.

Roman Majstor i Margarita, objavljen početkom druge polovice prošlog stoljeća u Rusiji je stvarao različite kritike i reakcije publike zbog različitih književno-umjetničkih elemenata, ali ponajviše zbog šarolike ideje unutar koje se mogu iščitati brojne interpretacije i osude društva.

Neobični likovi koje predvodi vrag Woland i njegova svita, uz Majstora i Margarita, od svog su objavljivanja korišteni kao predlošci za brojne kazališne predstave i filmske uratke, stoga ne iznenađuje da i danas ideja Mihaila Bulgakova o neminovnosti zaslužene kazne služi kao predložak brojnim novim umjetničkim ostvarenjima.

Uz redateljicu Selmu Spahić važno je spomenuti da su u nastanku predstave sudjelovali još skladatelj Draško Adžić, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Darinka Mihajlović te suradnica za pokret Mila Čuljak i oblikovatelj svjetla Boris Blidar. Glumci koji će se pojavljivati na sceni su Anastazija Balaž, Nataša Kopeč, Dean Krivačić, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić i Damir Orlić.

Važno je pripomenuti i da je ova predstava i početak suradnje HNK-a Ivana pl. Zajc s udrugom osoba depriviligiranih građana, pa će tako od ove sezone na funkciji biljetara raditi i dva mladića s Downovim sindromom.