Apolitični

Majka Božja u hridini bračkog kamena

Priča o malom sakralnom kutku smještenom u hridini u kojoj se nalazi „Mala kapelica“ posebna je priča s Postira koja je zahvaljujući neobičnosti doprla do mnogih vjernika diljem svijeta. Mala kapelica s Gospinim kipom nastala je na zanimljiv način i na neobičnom mjestu.

Povijest priča kako datira s kraja 19. stoljeća, a nastala je, kako kazuje ovdašnji puk, na sljedeći način:
„Tog ljetnog dana vladala je neopisiva žega. Naš čovjek je bio u polju, no vidjevši da se sprema nevrijeme uputio se kući. Putem ga je sustigla velika oluja te je spas odlučio potražiti u pećini, ispod velike stijene. Od silne grmljavine zemlja se tresla. Odjednom užasan bljesak osvijetli uvalu te grom udari u neposrednoj blizini.
Čovjek opazi lijepu figuru žene u bijelom koja je bila prekrivena koprenom. Pozivala ga je k sebi nekoliko puta, no on se nije micao s mjesta. Munje su bjesnjele, a žena počne jače mahati rukama i prizivati ga. Čovjek pođe prema njoj, no ona nestane. Uto munja bljesne i veliki kamen koji je stajao nad pećinom sruši se upravo na ono mjesto gdje je on stajao.
Shvatio je da je žena u bijelom bila sama Majka Božja. Iz zahvalnosti odluči vlastitim rukama u stijeni izdubiti malu kapelicu, koju i dan danas pobožne žene pohode, naročito u svibnju i za vrijeme svetkovine blagoslova polja.
Mjesto se naziva Pod gormu, a kapelica Gospe od gorme, najvjerojatnije zato što je Majka Božja sačuvala našeg čovjeka od posljedica udara groma“.

I ovaj mali vjerski kutak posjećuju brojni gosti, posebno oni koji prate vjerski turizam, a dolaskom na Brač biraju lijepe i ugodne Postire u kojima uz sjajno uređene plaže, smještaj i gastronomiju, u okviru kulturno-povijesnih znamenitosti, ne žele propustiti priliku i pogledati Majku Božju u hridini čvrstog bračkog kamena.

Više u kategoriji: Kulturna baština

D. Šabić, mag. nov.