Apolitični

Na Majčin dan i zauvijek: Mama, hvala ti!

Emancipacijom žena i položaja žena u društvu, njena uloga u obitelji nije smanjena kao što je osnažena u društvu, no s vremena na vrijeme treba nam podsjetnik koliko je teško i (ne)zahvalno biti žena i – biti majka. Htjeli ili ne, zasluge se često pripisuju muškarcima zbog njihove premoćne fizičke moći, dok se ženu smatra nježnijim, slabijim spolom, u prijevodu ‘nedovoljno jakim za boriti se’. To apsolutno nije istina, a pogotovo kad je u pitanju majčinstvo. Niz primjera kroz povijest čovječanstva tome svjedoči, toliko snažnih da bi se o njima mogli pisati memoari. Ipak, ovdje želim istaknuti one sitnice od kojih je život sazdan, a za koje je, najčešće, zaslužna majka, a pod tim i podrazumijevam osobu u toj ulozi.

POVIJEST

Majčin dan, inače, korijene vuče još iz antičke Grčke, kada su postojale proslave u čast majke bogova, božice Ree. Širenjem kršćanstva, proslava je imala nešto izmijenjeno značenje, te se u Americi od 1872. Majčin dan počeo obilježavati kao dan posvećen miru. U različitim zemljama obilježava se na različite dane, no u Europi se uobičajeno slavi druge svibanjske nedjelje.

MAMA, HVALA TI

Mama, hvala ti na suzama radosnicama koje si prolila kad si saznala za moje postojanje i na svakoj sljedećoj suzi koja je iz srca potekla zbog ljubavi prema meni.

Mama, hvala ti što si bila strpljiva sa mnom dok ni hodati ni jesti samostalno nisam mogao.

Mama, hvala ti što si se zbog mene odrekla nekih stvari koje su ti bitne, a što sam shvatio tek kad sam odrastao.

Mama, hvala ti na potpori koju si mi pružila za vrijeme školovanja, što si me bodrila kad je bilo jasno da je malo izgledno da ću uspjeti, hvala ti što nisi dozvolila da mi duh potone.

Mama, hvala ti za istinu, hvala ti što me nisi lagala kad si rekla da nisam nadareni umjetnik.

Mama, hvala ti za istinu, hvala ti što me nisi lagala kad si rekla da nisam nadareni umjetnik.

Mama, hvala ti što si me učila da prije svega budem čovjek prema drugima, bez obzira na sve, na bol zbog nepravde, na udarce koje nedužan primam, na nerazumijevanje na koje nailazim ne želeći se prikloniti krivim i nehumanim strujama.

Mama, hvala ti što nisi skrivala suze i obmanjivala me da je svijet ružičast.

Mama, hvala ti što zahvaljujući tebi mirno spavam i zbog takve kao što si ti želim biti primjer drugima, pa čak i kada me cijeli svijet postupcima u tome obeshrabruje.

Mama, hvala ti što postojiš.

Sretan Majčin dan svim mamama, i onim budućim, bakama i odgojiteljicama, skrbnicama, svima koji svojim trudom i primjerom svijet pokušavaju izmijeniti na bolje i ne boje se neuspjeha jer imaju jednu viziju – širiti ljubav, a od majčinske jače nema.