Apolitični

Magična harfistica – sjajna gđa Marija Mlinar

Rođena u Delnicama, Gorskom kotaru, životno i profesionalno vezana za svoj Zagreb i malo, ali slatko vikend imanje nadomak Turopolja.
U ugodnom razgovoru za Terracon News prof. Marija Mlinar, između ostalog, podijelila je s nama kako i nije planirala posvetiti svoj život harfi, umjetničkom glazbalu čiji vas zvuci diraju u dušu i pričinjavaju ugodno raspoloženje.

Donosimo vam zanimljivo i vrlo široko obrazovanje naše ugodne sugovornice:
– 1956.-’60. – V. gimnazija u Zagrebu; paralelno završila osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (teoretski odjel i harfa) „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu; Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Pedagoško-teorijski odjel, dvogodišnji studij;
– 1972. – završila harfu na Ljubljanskoj akademiji za glasbo u klasi prof. E. Portograndi
– 1964.-’69. – Zagrebačko gradsko kazalište „Komedija“, Zagreb; od 1969. g. do umirovljena solo harfistica Simfonijskog orkestra HRTV-a;
– 1993.-’11. – s malim prekidima docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; suradnica je mnogih orkestara i kazališnih kuća, kako domaćih tako i inozemnih, mnogih kulturno-umjetničkih društava, komornih ansambala; sudjelovala u brojnim TV produkcijama, igranim i dokumentarnim filmovima, na mnogim promocijama knjiga, izložbama, likovnim kolonijama i recitalima poezije.
Kao pedagog, radila je u Zdravstvenom obrazovnom centru te Muzičkoj školi „Blagoje Bersa“; održala stotinjak edukativnih koncerata u školama i vrtićima diljem Hrvatske; gostovala u desetak europskih država te u SAD-u; surađivala s mnogim uglednim dirigentima, koncentrirala s umjetnicima klasične glazbe, pjesnicima i dramskim umjetnicima.

U želji da popularizira harfu, naša sugovornica ponosno ističe, prva je na ovim prostorima počela izvoditi i pisati aranžmane zabavne glazbe za solo harfu, bavila se humanitarnim radom i nastupala u domovima za umirovljenike, bolnicama, ustanovama za djecu, invalide i branitelje. Gđa Mlinar kao vrhunska harfistica i član orkestra sudjelovala je na koncertima velikih pjevačkih zvijezda (P. Domingo, J. Carreras, L. Pavarotti, A. Bocelli, Montserrat Caballé, B. Hendricks, M. Legrand); Osnovala je 2008. g. Hrvatski orkestar harfi „1000 žica“.

U njenom stanu u središtu metropole, sa slikama brojnih gostovanja, zanimljivih skulptura i starog, oku lijepog namještaja, primjećujemo nekoliko harfi koje na najljepši način karakteriziraju gđu Mlinar. Sjedamo ispred jedne i kreće ugodni razgovor…

Na našu zamolbu da nam nešto i odsvira, nismo dugo trebali čekati.

Vikendica u središtu šumskog imanja nadomak Turopolja pravi je melem za dušu našoj gospođi Mariji koja gotovo svaki drugi dan dolazi do njega, uživajući u bašti, vikend kućici, pospremanju, ali i ugošćavanju svojih dragih prijatelja koji se rado odazivaju pozivu.

Poštovani, bila nam je čast i zadovoljstvo družiti se s uglednom i dragom profesoricom Marijom Mlinar koja je još uvijek glazbeno i društveno vrlo tražena i aktivna.

Svakako predlažemo da cjelokupni razgovor i video reportažu uskoro pogledate na Terracon TV. A do tada, još jednom uživajte u prekrasnim zvucima magične izvedbe na harfi.

D. Šabić