Apolitični

Maestro Šarac umjetnički nadahnjuje omiški festival klapa

Maestro Dušan Šarac, tvorac zaštitne pjesme Festivala dalmatinskih klapa u Omišu „Na omiškoj stini“, u ulozi je umjetničkog voditelja festivala, a to znači da neumorno živi, kontaktira i surađuje s klapama iz cijele Hrvatske. Dva tjedna glazbenih događanja na omiškim pjacama bio je povod za razgovor s umjetnikom koji sa stručnog aspekta prati festivalska zbivanja u gradu gusara, ali i analizira pjevače, klape i njihov izričaj, naravno uz stručno ocjenjivačko povjerenstvo.

Po završetku treće izborne večeri zamolili smo gospodina Šarca za nekoliko trenutaka pozornosti.

Maestro Šarac, puno se dobrih i kvalitetnih klapa ove godine predstavilo u Omišu, pratio sam i publiku koja prepoznaje klapsku pismu i sudjeluje na svoj specifičan način u festivalu. Kako ste vi doživjeli dosadašnje druženje s klapama?
– Pa evo, završene su tri izborne večeri muških i ženskih klapa, pa se iskristaliziralo po 12 finalista. Interesantno mi je još od davnih festivala kada je publika malo drugačija bila, onda sam odgovorno tvrdio da žiri i nije potreban, no kako su klape u novije vrijeme posegnule za malo slobodnijim obradama koje možda na prvi pogled publici baš i ne ide u uho, no mi ipak u direkciji dozvoljavamo malo slobodnije forme što se tiče izvornosti, tu neki obrađivači imaju neku svoju slobodu i drugačije osmisle neku melodiju i u svakom slučaju to treba pozdraviti.

Možete li malo prokomentirati rad stručnog ocjenjivačkog povjerenstva?
– U žiriju sjede ljudi koji se bave i razumiju u klapsku pjesmu, ako se izaberu, razumljivo je kako imamo puno povjerenje u njih. Odavno tvrdim da je možda i nehumano ocjenjivati nečije pjevanje, no klape vole pjevanje, oni vole i natjecanje, možda neke klape koje su trebale ući u finale, nisu se našle i obratno, nažalost to je jedna neminovnost koja se ne može spriječiti. Klape to na svoj način doživljavaju jako teško, no međutim, po meni je najveći dobitak ove godine što su se dvije mlade klape koje su bile na debitantskoj večeri, našle u izbornim večerima i obe su se plasirale u finale i to je dobitak za festival.

Kao umjetnički voditelj, što očekujete od same završnice? Hoće li biti na visokoj razini, zanimljiva, možda s iznenađenjima?

– Kako s klapama dogovaram repertoar, sugeriram im zbog njihovog afiniteta što bi trebali pjevati, no međutim, voditelji su povremeno „tvrdoglavi“ i ne prihvaćaju sugestiju jer oni imaju drugačije mišljenje .
Nije dalmatinska pjesma samo serenada, ili neka duhovna, jednostavna; ona je i rugalica, poskočica, dakle tu bi se trebale naći sve te vrste pjesama bar u tim finalima, a posebno u ovoj večeri novih skladbi koje imamo 17. srpnja u petak, i ove godine sam posebno zadovoljan pjesmama i mislim da će ta Večer novih skladbi biti jedna od ponajboljih.

Maestro neka tako i bude, zahvaljujem na razgovoru i želim vam bogati umjetnički uspjeh u daljnjem radu.

– Hvala i vama.

Više u kategoriji: Glazba; Kultura

D. Šabić, mag. nov.