Apolitični

Made in Stuttgart: novi elektromotor bez magneta ne treba održavanje ni rijetke metale

Njemački proizvođač automobilskih dijelova MAHLE razvio je novi visoko učinkoviti indukcijski motor bez magneta. Ovaj je motor, kažu, ekološki prihvatljiviji za proizvodnju, jeftiniji je u proizvodnji od usporedivih motora i ne zahtijeva održavanje.

Čišće, jeftinije, sigurnije

Tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu kombinirala snage različitih koncepata elektromotora u jednom proizvodu, omogućavajući učinkovitost “iznad 95 posto na gotovo svim radnim točkama”; a ta je razina do sada postignuta samo u trkaćim automobilima Formule E.

MAHLE objašnjava da njegova “nova vrsta elektromotora bez magneta ne zahtijeva rijetke zemaljske elemente.

Dva su razloga zašto se u posljednje vrijeme u mnogim istraživačkim centrima izvan Kine intenzivno radi na razvoju električnih motora koji ne koriste trajne magnete. Kao prvo, razlog je čisto ekološki jer ovi magneti zahtijevaju rijetke zemaljske metale, čije je rudarenje loše za okoliš.

Istovremeno, ti se materijali uglavnom rudare i obrađuju u Kini, što kineskim proizvođačima EV-a daje prednost kada su u pitanju tradicionalni EV motori: više od 90 posto rijetkih elemenata trenutno dolazi upravo iz Kine.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay