Apolitični

Mačkare u Otoku među najboljima….

Zakoračivši u drugu polovicu siječnja, u mnogi krajevima Dalmacije započinju karnevalske svečanosti, tzv. poklade ili mačkare (maškare). To je vrijeme kad se opuštamo na jedan drugačiji način, pokušavajući opisivati druge, imitirati ili pak oživljavati neke poznate likove i događaje iz prošlosti. Tako su u to vrijeme posebno aktivne otočke mačkare, jedinstvene i zanimljive, ali kao i sve druge, imaju svoja pravila događanja i ponašanja. Otočani veoma gaje i drže do svoje tradicije, a vjerovali ili ne, vrijeme, običaji i tradicija otočkih mačkara je u kontinuitetu više od 200 godina. U ovom malom i lijepom mjestu zvanom Otok u cetinskom kraju, koji cijelom dužinom diše uz Cetinu, postoji osam mačkaranih skupina. Njihova tradicija nalaže da iz Rude, Gale i Udovičića idu po jedna, te pet iz otočkih zaseoka: Jelašce, Priblaće, Korita, Strana i Živinić.

Sve mačkare poštuju ista pravila i običaje, a cilj im je u prvom redu zabaviti ostale gledatelje, ali i sebe. Posebne su i po tome što u ove mačkare idu samo muškarci. Održavaju se jednom godišnje, a traju od polovice siječnja pa sve do početka korizme. No, nova vremena nose i novitete, pa tako mačkarane povorke idu samo subotom i ne ulaze u selo ili zaseok u kojem je netko preminuo. Sama povorka vrlo je zanimljiva a otprilike ide ovako: Sve mačkare moraju imati na vrhu kolone barjaktara koji nosi hrvatsku trobojnicu, mladu, djevera i mladoženju. Nakon njih idu komedije koje izvode točke o osobama ili događajima koji su obilježili proteklu godinu.

Dalje su u pokladnoj koloni su djeca od 8 do 15 godina maskirana u babe, potom muškarci kao „babe“, obučeni u crnu žensku starinsku nošnju koji moraju biti dobre fizičke građe. Potom idu „didi‟, tj. mladi momci koji na sebi imaju ovčje mišine i zvona. Posljednji korača glavni zapovjednik mačkara. Kako bi se pokazali svima, mačkarana povorka obilazi sva sela i zaseoke u svom Otoku, a tamo gdje stigne bude počašćena jelom i pićem. Zadnjih godina veliki broj mještana i njihovih gostiju dolazi na središnji trg gdje uživaju gledajući ove jedinstvene i nadaleko poznate mačkare, dobro se zabave i nasmiju, a njih kao prave pokladne profesionalce snimaju i brojne televizijske kuće. Još im jedino možemo poželjeti još puno godina odlične zabave u višestoljetnoj tradiciji „mačkara“ i pokladnih svečanosti u cetinskom Otoku.

D. Šabić
Foto:Općina Otok