Apolitični

MAČEVALAČKI KLUB SPLIT – mačevanje jedan od prvih športova u gradu!

Prvi mačevalački klub u Splitu osnovan je 8. srpnja 1911. godine. Povijest kao da je Splitu namijenila šport kao sudbinu, a mačevanju uz nogomet i biciklizam, odredila ulogu jednog od prvih športova koji će se pojaviti u ovom drevnom gradu.

POVIJEST UKRATKO

1893. godine osniva se društvo Hrvatski sokol – pored ostalog se njegovalo i mačevanje. Svake godine splitski „Sokol“ priređivao je u Kazalištu svoj društveni ples na kojemu su se izvodile razne igre, posebno u mačevanju. Pojavom profesora Šime Vučića-Đakovića na splitskoj mačevalačkoj sceni godine 1905., koji je mačevanje izučio u Pragu, Split napokon ima pravu osobu i vrsnog učitelja, jednog od najboljih mačevalaca u Dalmaciji. Škola mačevanja Šime Vučića-Đakovića djelovala je sve do početka prvog svjetskog rata. Na njegovu inicijativu u Splitu je 1911. godine osnovano prvo Hrvatsko mačevalačko društvo. Osnivanjem ovog kluba u Splitu nastaje vrlo živo razdoblje ovog lijepog i viteškog športa. Od tog doba mačevanje djeluje kao samostalan šport.

U godinama koje slijede mnogo je promijenjenih prilika, burna povijest svjetske scene odrazila se i na ovaj šport te duh ovog olimpijskog sporta počiva na entuzijastima koji 12.2.1977. godine, uoči održavanja Mediteranskih igara u Splitu, obnavljaju klub. Mačevalački klub Split 1993. se seli u dvorane SC Bazeni Poljud. U tom istom centru, nakon dugi niz godina, 1996. godine klub konačno dobiva svoj stalni kutak – prvu dvoranu za mačevanje u gradu Splitu. Od samog pokretanja polaznici splitske škole mačevanja bilježe zapažene rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Klub vode tri trenera – Stipe Mađor Božinović, Dino Šourek i Ante Poljak koji je u suradnji s Robertom Kučićem napisao brošuru o povijesti ovog sporta u gradu Splitu povodom 100. obljetnice osnutka „Hrvatskog mačevalačkog kluba” u Splitu.

KLUB DANAS

Splitski klubovi od svog osnutka uspješno organiziraju i brojna državna prvenstva te međunarodne turnire Kup Jadrana, turnir svjetskog kupa Kup sv. Duje i turnir za mlade mačevaoce Splitsko ljeto.
Brojni nastupi na međunarodnim natjecanjima svih uzrasta pokazuju veliku ljubav djece prema ovom sportu i svaki njihov uspjeh garancija su opstanka splitskog mačevanja.

Tekst i foto: Ante Poljak