Apolitični

M. Radman: Nadam se da nema planova kojima širenje panike oko koronavirusa pomaže, jer strah dovodi do ekstremnih mjera

U kakofoniji izvješća o koronavirusu, zasićenosti brojkama i uputama o tome na koji način se ponašati, građani se okreću ekspertizi i autoritetu nekolicine naših najcjenjenijih znanstvenika.

Među najistaknutijim mišljenjima, koja su često i suprotstavljena, jedan od naših najpriznatijih akademika, profesor Miroslav Radman, nametnuo se kao “širitelj optimizma i glas zdravog razuma”, koji naglašava kako strah i panika silno odmažu svima:

– Nadam se da ne postoje planovi kojima bi to širenje panike pomagalo, jer strah tjera u ekstremne mjere koje su loše za zdravlje i za gospodarstvo. Primjerice, na TV izvještajima se popratni urednički tekstovi ne slažu s onim što ravnatelji bolnica kažu u istoj emisiji, a snimkama su pokazani bezbrojni bolnički kreveti bez jednog jedinog bolesnika – uz naslov “Kriza u bolnicama” ili nešto slično.

VJEŽBANJE RAZUMA

– Pouzdani podaci zahtijevaju kompetenciju, što nije uvijek dano ni u Hrvatskoj ni u ostatku svijeta. Višak opreza obično košta manje od manjka opreza, ali ne uvijek. Otrježnjujuće djeluju usporedbe. Na primjer, možemo vjerovati da je do sada u Hrvatskoj deklarirano oko 350 smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-om. Nemoguće je znati koliko bi od tih žrtava, najčešće starih i već bolesnih ljudi, bilo umrlo i bez koronavirusa!

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay