Apolitični

Luvly – švedski “Ikea automobil” za 10.000 eura

Iz Švedske smo navikli dobiti pametna i praktična rješenja u domeni namještaja, pa zašto ih ne bismo vidjeli i u području automobila? Tako razmišljaju u tamošnjoj kompaniji Luvly, koja je ime dobila na temelju kratice LUV (Light Urban Vehicle, tj. Lako Urbano Vozilo). Ideja im je stvoriti mikroautomobil na struju, iznimno lagan, okretan i praktičan, niske potrošnje energije ali i napredih sigurnosnih karakteristika.

Maleni je Luvly pogonjen strujom iz dvije baterije, ukupnog kapaciteta te 6,4 kWh. Međutim, visoka efikasnost motora i malena masa znače da će mu i takav kapacitet ponuditi oko 100 kilometara dosega, što je za gradsku dnevnu vožnju sasvim pristojno. Da stvar bude bolja, svaka od baterija teži tek 15 kilograma, i moguće ih je – umjesto nadopunjavanja – brzo zamijeniti.

Na kraju, još poneka zanimljiva informacija: Luvly O bi na tržište mogao stići u tri konfiguracije, kao klasični putnički automobil, sportski coupé s tri kotača ili pak kao maleno dostavno vozilo. Planirana početna cijena za osnovni model je samo 10.000 eura.

Cijeli članak možete pročitati na: autonet.hr

Foto: Pixabay