Apolitični

Lupinizam u Fotogaleriji Split

Ovog petka, 29. srpnja u 21 h, u sklopu programa 62. Splitskog ljeta u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba svestranog umjetnika međunarodne slave, člana Fotokluba Split, Stephana Lupina pod nazivom Lupinizam.

Uz njegove fotografije muških i ženskih aktova i portreta bit će prikazane i fotografije njegovih skulptura, a posebno će biti i postavljeno u prostoru nekoliko skulptura i reljefa.

Izložba će biti otvorena do 20. kolovoza 2016.

Kako je krenuo lupinizam?

Podsjetimo ukratko, za njega kažu da je jedan od najboljih hrvatskih fotografa. On ili radi besplatno ili za veliki iznos novaca. Zato i kaže da ne radi za kikiriki kao većina hrvatskih fotografa.
Godine 1975. Lupino je otišao u Italiju i radio kao tjelohranitelj nekim važnim osobama. Lupino je bio jedan od najboljih karatista na svijetu i svjetski prvak u sankukai stilu. Tri godine poslije odlazi u Englesku studirati engleski jezik, a krajem 1979. počinje studirati umjetnost u konzervatoriju glume kod Stelle Adler.

Odlazi u Ameriku i tamo zarađuje kao model, ali jednog dana iz dosade je uslikao par slika koje su se svidjele drugima i tako njegov život dobiva veliki preokret. Dobio je stalnu rubriku u časopisu Nightlife gdje je Lupino išao njujorškim klubovima i slikao zvijezde. Uskoro ga je počeo pratiti nadimak – kralj noćnog života Velike Jabuke.

U jednom trenutku rasprodaje svu imovinu u Americi te se vraća u Hrvatsku.

Navedimo i neke izložbe i priredbe na kojima je izlagao svoje radove:

Zagreb – Muzej znanosti i umjetnosti
Varaždin – Gradski muzej
Split – Galerija Marmont
Ptuj – Gradski muzej Ljubljana – Galerija Luwigana
Sarajevo – Nacionalno Kazalište
Galerija Skenderia
Beograd – Galerija KIC
Melbourne – Galerija Nick Vukivic
Tokio – Gold Urashima
Prinz
Kyoto – II Tempo
Bremen – Form Muzej
La Scala
New York- Klub Area
Klub Palladium
Klub Tunnel
USA galerija
Pariz – Galerija Texbraun
Galerija Michele Chomette
London – Galerija Sydney Place
Munich – GPA galerija
Milan – Galerija II Diaframa
Prag – The Burgraves House Prague Castle