Apolitični

Lumblija promovira Blato i otočki kraj

U blatskom Domu kulture održana je završna manifestacija Dani lumblije 2015. – izložba, degustacija i natječaj za najbolju lumbliju, čiji su organizatori, Turistička zajednica općine Blato, Blatski fižuli – ustanova u kulturi i medijski pokrovitelj Radio Blato, već četvrtu godinu za redom promiču gastro i turistički potencijal jedinstvene tradicije pripremanja blatske lumblije. Prije samog početka degustacije uslijedile su riječi blagoslova koje je udijelio mjesni župnik, don Željko Kovačević. Pored samog izložbenog i degustacijskog dijela večeri u kojem su se osim lumblija mogli degustirati i ostali tradicionalni likeri, rakije ili prošek, ova večer je imala i natjecateljski karakter u kojem su se 22 lumblije natjecale za titulu najbolje i to kroz četiri nagrade – tri nagrade stručnog žirija i jednu nagrada publike. Zanimljivo je da su među prijavljenim lumblijama bile i lumblije djece Dječjeg vrtića Blato koji su se ovu godinu po prvi put natjecale.

Stručni žiri radio je u sastavu: Marija Protić Sršen, Tončica Farac, Mirjana Mirošević, Zlatko Bačić i Maja Šeparović. Najboljie blatske lumblije ocjenjivane su kroz pet kriterija: okus, boja, suhoća/vlažnost, bogatstvo sastojaka, izgled/opći dojam, i to ocjenama od 1 do 5, s tim da je najveća ukupna ocjena za pojedinu lumbliju mogla biti 125.
Treću nagradu žirija osvojila je lumblija Meri Oreb s 96 boda od maksimalnih 125. Nagradu i priznanje uručila je ravnateljica Blatskih fižula ustanove u kulturi Ivana Sardelić. Druga nagrada žirija pripala je lumbliji Meri Bačić sa 102 boda od maksimalnih 125 bodova, dok joj je nagradu i priznanje uručila direktorica Turističke zajednice općine Blato, Maja Šeparović.
Prvu nagradu žirija koja je potkrijepljena uz 1000 kuna osvojila je lumblija Doma za starije i nemoćne osobe „Marija Petković” sa 106 bodova od maksimalnih 125. Nagradu i priznanje uručio je načelnik općine Blato, Ante Šeparović.
Prvu nagradu publike, također uz 1000 kuna, osvojila je lumblija Jelice Novaković, dobivši nagradu i priznanje iz ruku direktora Radio Blata, Emilija Šeparovića.

Gastro natjecateljski program obogatile su nastupom klape Prinčipese i Kolajna pod vodstvom profesorice Dalije Gavranić, kao i učenici četvrtih razreda OŠ Blato koji su svoj program pripremili pod vodstvom učiteljica Dijane Joković i Marije Padovan uz duo violina Josipe Protić i Marine Žuvele pod vodstvom profesorice Renate Prižmić Linarić. Samo događanje zasigurno su uljepšale i tancarice viteškog udruženja Kumpanjija odjevene u tradicionalnu žensku nošnju blatskog tanca. Dodajmo kako su svi sudionici natjecanja primili prigodne poklone koje je izradila Udruga osoba s posebnim potrebama Vincenca Blato i Liga protiv raka Korčula Pelješac Lastovo Mljet.
Ovo jedinstveno događanje zasigurno doprinosi pozitivnoj promociji i kvalitetnom imidžu Blata i otoka Korčule kao otoka za život tijekom cijele godine, uz neprestano čuvanje i njegovanje starih običaja i tradicije te promicanje autohtonog kolača kao što je blatska lumblija.

Više u kategoriji: Hrana; Kulturna baština
Izvor i foto: tzo-blato.hr, T. Cetinić, i Župa Svih svetih Blato
D. Šabić, mag. nov.