Apolitični

Lumblija – proizvod svega lijepog u Blatu

Znate li što je lumblija? Zvuči neobično, a oni koji imaju malo više znanja iz kulinarstva, pogotovo o domaćim otočnim specijalitetima, možda već i znaju odgovor, a pogotovo oni koji su ovu deliciju kušali.
Zapravo, „lumblija” je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već skoro 200 godina, a priča o njegovom nastanku seže u doba Napoleona. Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika-pekara i mlade Blajke koji su se silom prilika morali rastati. Kao što to često biva, ljubav je nažalost prekinuta, no ne uspomena na nju – lumblija, koja označava spomen toj ljubavi, pa mnogi tumače značenje te riječi kao ‘ne zaboravi me’.
Blaćani s ponosom ističu da je on proizvod svega onog lijepog, zdravog i domaćeg što je siromašni seljak kroz godinu dana odvajao i sačuvao za te dane kako se ne bi zaboravilo na sve one drage ljude kojih više nema na ovome svijetu. Ovih dana na ovom dijelu Korčule, a sve u cilju promicanja i očuvanja blatske lumblije, raspisan je natječaj za izbor najbolje lumblije u 2015. godini.
Tako se svi oni s prebivalištem na području općine Blato, oni koji imaju vrijedne ruke, i dobre (tajne) recepte, mogu prijaviti na natječaj za izbor najbolju lumbliju, zaključno s 27. listopada 2015. godine (utorak) do 14:00 sati u Turističku zajednicu općine Blato ili na telefon 020/851-850.

Ceremonijalna izložba, degustacija i proglašenje pobjednika održat će se u petak, 30. listopada 2015. godine u velikoj dvorani Doma kulture s početkom u 20:00 sati.
Pobjednike očekuju bogate nagrade od stručnog žirija i publike, dok iz Turističke zajednice općine Blato pozivaju na sudjelovanje u ovoj tradicionalnoj gastro manifestaciji, bilo kao gosti ili natjecatelji. Dobrodošli u Blato na Korčuli!
Više u kategoriji: Hrana; Turizam
Foto: tzo-blato.hr
D. Šabić, mag. nov.