Apolitični

Luksuzni neboder koji je dobio prestižne nagrade za građevinarstvo tone…

Iako se kod nebodera visokih 200 metara obično očekuje da se s vremenom nagnu par centimetara u stranu, kod slučaja nebodera The Millennium Tower u San Franciscu to pomaknuće je, nažalost, puno veće. To se pokušava riješiti već nekoliko godina, no i dalje nije definirano hoće li ga srušiti ili pokušati nekako uspraviti.

Neboder koji je dobio nagrade za Structural Engineering Project of the Year i American Concrete Institution Award for Construction, tone sve dublje i dublje, doslovno i figurativno – javlja bauštela.hr prenoseći  B1M.

Potražnja za luksuznim stanovima u “Milenijskom tornju” bila je tolika da su vlasnici preprodavali svoje stanove po dva do tri puta većoj cijeni koju su prvobitno platili za njih, a penthouse se prodavao za 9,8 milijuna dolara.

Svi se neboderi tijekom svog vijeka slegnu u zemlju, a pomicanje je i planirano pri projektiranju, no 2016. godine postalo je očito da zgrada tone mnogo dublje i brže nego što se očekivalo. Što je još gore, počela se i naginjati. Naravno kako to uvijek biva, svi su odmah počeli gledati samo sebe – projektanti, arhitekti, vlasnici stanova, grad San Francisco – i odmah se počeli međusobno optuživati jer svi pretpostavljaju da popravak ovakve magnitude sigurno nije jeftin.

ZAŠTO JE NEBODER POČEO TONUTI TOLIKOM BRZINOM?

Ron Hamburger, inženjer koji vodi projekt za rješavanje problema, okrivljuje građevinske radove na obližnjem gradilištu. Dok su radili na Salesforce Transit Centru, radnici su iskopali rupu od 18 metara i ispumpali milijune litara vode iz zemlje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Millennium Tower | Screenshot/Youtube