Apolitični

LOVRO KONČAR GAMULIN: ‘Zaustavite Google, ukrast će nam gradove‘

Venecijanski bijenale arhitekture: Apple, Facebook, Google i Uber nisu demokratični. Grade svoja naselja, infiltriraju se u javni prijevoz i tako nam kontroliraju živote

Na netom otvorenom Venecijanskom bijenalu arhitekture, poprilično je ovih dana u međunarodnim medijima bilo govora o austrijskom paviljonu, čiji su kustosi Peter Mörtenböck i Helge Mooshammer, Centre for Global Architecture, a izlagači Lovro Končar-GamulinChristian FrießPieter de CuyperJulius Bartz te Ruth Köchl. Tema kojom se bave jest kako giganti poput Applea, Facebooka i Googlea sve više preuzimaju i naš fizički prostor, ne samo onaj virtualni.

Lovro Končar-Gamulin, jedan od predstavnika austrijskog paviljona na Bijenalu.

Nastup na Venecijanskom bijenalu tematski se nastavlja na njegovu diplomu, kao i na doktorat na kojemu trenutačno radi.

– Riječ je o posve novoj temi u akademskoj zajednici, a zove se platform urbanism. Niti ne znam, zapravo, kako bismo ovaj pojam mogli prevesti. U svakom slučaju, ispitujemo kako digitalne platforme mijenjaju život u gradu, ponekad i neprimjetno – objašnjava. Lovro Končar-Gamulin i njegovi kolege ukazuju na činjenicu da arhitekti već neko vrijeme ne vode glavnu riječ kad su u pitanju vizije budućnosti gradova, nego su to digitalne platforme tehnoloških kompanija.

Google u nekoliko velikih svjetskih gradova projektira takozvane pametne četvrti, gdje ljudima, među ostalim, garantiraju brži internet i niz sličnih usluga. No njihovi stanovnici pristaju da ih se na neki način ‘prati’. Uber se planira ubaciti u javni prijevoz. Facebook već kreće u gradnju niskobudžetnih zgrada. Najkonkretniji je primjer Apple, iz kojeg već brendiraju čitave trgove. Preuzimaju kontrolu nad javnim prostorom i nevjerojatno je da im se to uistinu dopušta. Primjeri su Apple na Petoj aveniji u New Yorku ili Apple na Piazzi Liberta u Milanu, gdje oni sami postavljaju elemente urbane opreme.

Važno je pitanje tko će u budućnosti biti vlasnik javnog prostora, hoće li se privatnim interesima omogućiti da se tako infiltriraju u javne trgove, kako i koliko žele. Sve su te kompanije, iako obećavaju demokraciju, ustrojene kao autoritarne.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay