Apolitični

Lov za zaradom: Provjerili smo jesu li se u Zagrebu uredi počeli pretvarati u stanove

U Hrvatskoj, u kojoj cijene kvadrata za stanovanje dosežu povijesne maksimume, a dobar dio populacije živi od rentijerstva, poslovni prostori postaju ono što su donedavno bile garaže – prostor za život ili prilika za dobru zaradu

Poslovni prostor u prizemlju zgrade pretvoren u stan ili apartman za rentanje. Trend koji je godinama uočljiv diljem obale, na kojoj je, kako se često kaže, svaka šupa postala apartman, polako postaje prisutan i na kontinentu, što je vidljivo po oglasnicima za nekretnine. Prostori nekad namijenjeni za različite tipove manjih ureda, tihih obrta ili čak kafića prenamjenjuju se u apartmane ili stanove za život premda su u većini slučajeva ulični, prizemni i bez potrebne doze privatnosti, a neki nemaju ni prozor.

No prenamjena poslovnog u stambeni prostor nije jednostavna i zahtijeva ishođenje dozvole za promjenu namjene i uporabu građevine. Kakva je situacija u Zagrebu, upitali smo u Gradu, u kojem su najprije pojasnili da predložena prenamjena mora biti u skladu s važećim prostornim planom, zakonima i podzakonskim propisima. Uz to, dodali su da se, kada se rade takve prenamjene, za radove koji se izvode nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu.

U Gradu navode da imaju brojku zatraženih dozvola za promjenu namjene u posljednje tri godine, ali ne znaju koliko je prostora pretvoreno u stanove.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay