Apolitični

Louvre je najposjećeniji, ali London je moćna muzejska prijestolnica svijeta

London je jedini grad koji ima četiri muzeja među deset najposjećenijih, a pred početak pandemije postao je muzejska prijestolnica svijeta

Svi brojčani podaci o posljedicama koje je pandemija koronavirusa ostavila na kulturi jasno pokazuju da su u najtežem položaju bili muzeji. Zbog poražavajućih podataka tijekom dvije godine, u kojima su neki muzeji zatvarali svoja vrata, a drugi zjapili prazni, prvenstveno zbog prestanka turističkih putovanja, i dalje su aktualni podaci iz pretpandemijske 2019. godine, kada je pariški Louvre i dalje bio najposjećeniji muzej svijeta s čak 9,6 milijuna posjetitelja.

Slijedio ga je Nacionalni muzej Kine u Pekingu sa 7,4 milijuna posjetitelja, dok su na trećem mjestu bili Vatikanski muzeji sa 6,9 milijuna posjetitelja.

No mnogo zanimljivije od tri prva mjesta, koja se zapravo ponavljaju iz godine u godinu, činjenica je da samo jedan grad na svijetu ima čak četiri muzeja među deset najposjećenijih na svijetu. To je London koji je upravo pred početak pandemije postao muzejska prijestolnica svijeta, a sudeći po izložbama koje su tamo sada postavljene, jasno je da se londonski muzeji trude zadržati taj povlašteni status na post-COVID karti svijeta.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr