Apolitični

Lončarstvo nakratko oživljeno u Sinju

U Sinju je ovih dana ponovno zaživjelo lončarstvo, stari zanat koji je prepoznat u Potravlju, mjestu nadomak grada alkara, i to zahvaljujući edukativnim radionicama koje u se održale u Galeriji Sikirica. Sinjska turistička zajednica na ovakav način želi otrgnuti zaboravu ove stare rukotvorine, pa je uspješno pripremila radionicu u kojoj su djeca i odrasli sudjelovali u pripremi starih artikala i njihovog načina izrade. Edukativne radionice na temu „Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja” privukle su značajan broj sudionika, građana s kojima su u Turističkoj zajednici jako zadovoljni. Iako su prvotno planirali održati jednu radionicu, nisu odoljeli pozivu gospođe Ane Glavinović iz vrtića „Bili Cvitak”, pa su organizirali i radionicu za djecu predškolske dobi.
U dječjoj radionici sudjelovala su 23 djeteta, a na radionici za odrasle 26 sudionika. Voditelj edukativne radionice bio je Ivan Knezović, jedan od posljednjih koji se bave ovim tradicijskim zanatom, a koji je sudionicima objasnio daljnji postupak sušenja i pečenja glinenih posuda.
Bilježimo još jednu vrijednu edukacijsku akciju Turističke zajednice grada Sinja koja će lončarske proizvode promovirati turistima koji posjećuju Sinj i dolinu rijeke Cetine.
Više u kategoriji: Kulturna baština; Turizam
Izvor i foto: ferat.hr
D. Šabić, mag. nov.