Apolitični

Ljutnja štetnija od tuge za zdravlje starijih od 80

Ljutnja i gnjev više škode fizičkom zdravlju starijih osoba od osjećaja tuge, a znanstvenici kažu da mogu pojačati upalne procese povezane s kroničnim bolestima poput bolesti srca, artritisa i raka.

Rezultati su to istraživanja provedenog na 226 stanovnika Montreala u dobi od 59 do 93 godine, objavila je Američka udruga psihologa (APA) u časopisu “Psychology and Ageing”.

Glavna autorica studije Meghan A. Barlow sa Sveučilišta Concordia pojašnjava da ljutnju u većini slučajeva uzrokuje to što većina starije populacije zbog poznih godina više nije u stanju obavljati sve aktivnosti kao u mlađoj dobi, dio ih je teško podnio gubitak supružnika, a ni njihova fizička pokretljivost više nije ista. 

Barlow kaže da je istraživanje pokazalo kako, za razliku od tuge, gnjev i ljutnja kod starijih osoba mogu rezultirati razvojem kroničnih bolesti. S kolegama je provela istraživanje da bi se ustanovilo pridonose li ljutnja i tuga razvoju upala, prirodnome imunološkom odgovoru organizma na infekcije ili oštećenja tkiva.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Image by Mabel Amber, still incognito… from Pixabay