Apolitični

Ljudima zabranjena vožnja do 2050.? ‘Izazivali bi nesreće i smetali autonomnim vozilima‘

Manifestacija IAA Mobility koja se održava ovog tjedna u Münchenu mogla bi se nazvati prvim velikim salonom automobila održanim na tlu Europe još od naprasno otkazanog salona u Ženevi u proljeće 2019. zbog pandemije korona virusa.

Međutim to je tek djelomično točno: IAA Mobility nije klasična pozornica za predstavljanje novih modela automobila (premda su brojni izloženi), već je kako mu i samo ime govori, fokus je stavljen na održivu mobilnost i rješenja po tom pitanju.

Nedvojbeno, u budućnosti će se mobilnost kakvu poznajemo sada sasvim promijeniti. Tako bi već 2024. godine autonomna vozila mogla nadmašiti vozače po pitanju sigurne vožnje što bi se uzelo kao referenca za potpuno autonomnu vožnju do 2040 godine.

Teoretiziraju i u IDTechEx-u pa tako navode da bi do 2050. autonomna vozila teoretski mogla zadovoljiti sve svjetske transportne potrebe, s manje od jedne prometne nesreće godišnje.

Pritom predviđaju i da će u mnogim zemljama ljudska vožnja javnim cestama biti zabranjena kako bi se izbjegle ozljede, nesreće i smetnje u autonomnim vozilima koja međusobno komuniciraju. Ludo!

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Daimler AG