Apolitični

Ljubomir Gudelj na Susretu s autorom

 

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 31. svibnja 2016. u 20.30 održat će se Susret s autorom, a gost će biti Ljubomir Gudelj.

Na Susretu s autorom, kojim moderira Jelena Hrgović, o kulturnim pitanjima, ali i o vlastitom profesionalnom i životnom putu progovorit će viši kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, član Upravnog odbora manifestacije Glumci u Zagvozdu, i sam svestrani umjetnik.

Ljubomir Gudelj rođen je 1965. u Imotskom. Diplomirao je povijest umjetnosti i povijest na Filozofskom fakultetu u Zadru. Od 1995. zaposlen je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika gdje i danas radi kao viši kustos.
Kao voditelj istraživanja i suradnik radio je na četrdesetak arheoloških lokaliteta diljem Dalmacije, Hercegovine, sjeverozapadne Bosne i Istre. Među tim lokalitetima su Dioklecijanov akvedukt na Bilicama, Crkvine i Crljivica u Cisti Velikoj, Dikovača u Zmijavcima, Kaldrma u Kamenu Mostu, nalazište kod crkve sv. Mihovila u Postranju općine Proložac, ranokršćanski kompleks u Otinovcima kod Kupresa, lokalitet Podvornice u Lištanima kod Livna, utvrda Čačvina kod Trilja, Crkvina u Biskupiji kod Knina, srednjovjekovno groblje crkva sv. Ivana u Uzdolju kod Knina, kompleks sv. Marije u Balama, crkva sv. Ante u Dragljanima i kasno srednjovjekovno groblje na položaju Opletje u Kotezima kod Vrgorca, crkva sv. Jerolima u Vlašićima na Pagu itd. Bio je angažiran na izradi arheološko topografske karte Zabiokovlja, a od 2013. godine i kao istraživač suradnik lokaliteta Rižinice u Rupotini kod Solina.
Autor je stručnih i znanstvenih radova o spomenutim lokalitetima i drugim temama iz područja arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti i etnologije.


Priredio je izložbu o Bartolu Petriću, akademskom slikaru, a nekadašnjem dokumentaristu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika. Izložbama i prigodnim publikacijama (Tvrđava Čačvina, Od svetišta Mitre do crkve sv. Mihovila) predstavio je rezultate rada u Čačvini i Postranju u općini Proložac. Spomenuti, a prethodno realizirani projekti Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, postali su sastavnicom izložbe Dalmatinska Zagora – nepoznata zemlja, projekta galerije Klovićevi dvori. Kao suradnik, a potom kao voditelj radova istražio je i uredio arheološki park Crkvine u Cisti Velikoj, te ga predstavio izložbom u Splitu 2010. godine. Ovo jedinstveno nalazište postalo je odredištem brojnih izletnika i mjesto održavanja edukativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i sudionike znanstvenih skupova (Hrvatsko arheološko društvo, ISABS konferencija,..). Dugogodišnji je suradnik manifestacije Dani kršćanske kulture u sklopu koje je vodio više obilazaka arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.
Izvor i foto: Verbum