Apolitični

Ljeto u Gradskoj knjižnici Marko Marulić Split

Ljeto je oduvijek bilo doba u godini kada se najčešće opuštamo uz čitanje knjiga te zbog godišnjih odmora imamo više vremena na raspolaganju za odabir i istraživanje nekih novih naslova i autora.

Potaknuti znatiželjom, provjerili smo što se u Splitu najčešće čita i kakav je knjiški odabir članove Gradske knjižnice Marka Marulića.

Pet najčitanijih naslova ovog ljeta u knjižnici Marko Marulić

  1. Hawkins, Paula: Djevojka u vlaku

Odlično ispripovijedan triler o djevojci koju je svakodnevno maštanje zabavljalo promatrajući iz vlaka jednu kuću i zamišljajući njene stanare, jednog dana mijenja tijek radnje u posve drugačijem i nepredvidljivijem smjeru. Djevojka u vlaku svojom je napetošću radnje osvojila je publiku u cijelom svijetu, a u Gradskoj knjižnici Marka Marulića ovog ljeta našla se na samom vrhu po čitanosti.

  1. Gotovac, Mani: Snebivaš me

Prvi fikcijski roman Mani Gotovac vodi vas kroz tri generacije žena, počevši od sredine prošloga stoljeća, kroz odličnu psihološku karakterizaciju likova i ljubavne priče protkane dramom i napetošću koja u pojedinim trenutcima odaje karakteristike trilera. Mani radnju pokreće različitim pripovjednim tehnikama te je umiruje poetičnim opisima zbog čega se ovo štivo često tražilo ovoga ljeto u splitskoj knjižnici.

  1. Serjanović, Bekin: Tvoj sin Huckleberry Finn

Motiv putovanja rijekom za autora Bekima Serjanovića poslužio je kao okosnica romana koji je vješto spojio brojna životna pitanja o pronalasku vlastitog identiteta, strahu od odrastanja, obiteljskim odnosima te povrh svega, ljubavi. Sam Serjanović priznao je da je knjiga autobiografska, stoga ne iznenađuje da je tolika doza iskrenog pripovijedanja privukla i veliki broj čitatelja.

  1. Vlaović, Milana: Glad

Glad je roman koji čitajući ga stvara istinski osjet gladi u čitatelju za otkrivanjem sljedećeg paragrafa i slijeda radnje.  Glavnu okosnicu romana čini žena Izabela, naoko krhka, ali snažnog karaktera. Roman koji se isprva čini kao još jedna ljubavna priča, zapravo otkriva puno slojevitiju radnju koja se bavi teškim životnim pitanjima poput obiteljskog nasilja, rasizma i svega što nosi društvena rangiranost, a snažan karakter u centru romana odaje autentičnost književnog stvaranja Milane Vlaović.

  1. Cline, Christina Baker: Vlak siročadi

Roman čija vas radnja vraća u 19. stoljeće nadahnut će vas, ali i rastužiti sudbinama djece čija nesigurna budućnost donosi cijelu paletu scenarija koji nikako ne nalikuju na bezbrižno djetinjstvo. Roman prati život mlade Vivian Daly, koja mnogo godina kasnije, živeći miran život u Maineu doživljava svojevrsni povratak u prošlost na tavanu svog doma gdje u kovčezima leže tragovi burne prošlosti.

Osim strane literature, zanimalo nas je i koji su hrvatski autori najtraženiji u Gradskoj knjižnici Marka Marulića te za čijim štivima najčešće posežu Splićani u ljetnim mjesecima.

  1. Milana Vlaović; novinarka i književnica do sada je objavila četiri romana, a tekstovi u kojima autorica donosi cijeli niz emocija i razmišljanja kroz snažne i karakterne likove u čitatelju potiče proživljavanje uzbudljive radnje, pa ni ne iznenađuje da su upravo njeni naslovi neki od onih za koje je vrijedilo biti na listi čekanja.
  2. Mani Gotovac; dramaturginja i spisateljica kroz svoja brojna djela donosi autobiografske tekstove, ali i prozu ispunjenu kombinacijom pripovjednih tehnika unoseći u svoje tekstove lirske opise krajolika te žanrovsku paletu od bajke do trilera.
  3. Jurica Pavičić; filmski kritičar, kolumnist i književnik, u književnosti se javio krajem prošlog stoljeća romanom „Ovce od gipsa” baveći se ratnom problematikom u Splitu. Nakon toga piše kratke priče te objavljuje monografiju o hrvatskoj postmodernističkoj fantastici, a u romanu „Minuta 88” bavi se navijačkom subkulturom. Nakon toga objavljuje još nekoliko romana i zbirki priča među kojima je „Patrola na cesti” prema kojoj je snimljena istoimena serija.
  4. Ivana Bodrožić; spisateljica i pjesnikinja, široj publici najpoznatija po svom prvom poluautobiografskom romanu „Hotel Zagorje” koji nas vodi u ratni Vukovar i život djevojčice u strahu za svojom budućnosti i egzistencijom svoje obitelji. Priča je to o teškom odrastanju i strahu, ali i o ljubavi.
  5. Zoran Ferić; hrvatski književnik koji vas kroz svoje romane i zbirke priča zabavlja crnim humorom i groteskom suočavajući vas s morbidnim situacijama u kojima je nit vodilja nekontrolirani ljudski nagon. Njegov posljednji roman Kalendar Maja na šesto stranica pokriva širok tematski spektar ne ostavljajući vas ravnodušnima pred njegovim osebujnim i prepoznatljivim stilom izražavanja.