Apolitični

Ljeto će trajati šest mjeseci, a zima dva. Ne, to nije dobra vijest

Dok neki u duljem trajanju ljeta ne vide problem jer će, eto, više dana uživati na suncu, posljedice bi mogle biti pogubne za zdravlje, okoliš, poljoprivredu i divlje životinje.

Ljeto bi zbog klimatskih promjena do kraja stoljeća moglo trajati i po polovicu godine, a zima svega dva mjeseca! Studija o promjenama u trajanju godišnjih doba zbog klimatskih promjena pokazala je da je se posljednjih 60 godina trajanje ljeta u prosjeku povećalo za 17 dana!

Veća opasnost od požara – Ljeta postaju sve dulja i vruća, a zime sve kraće i toplije zbog globalnog zatopljenja – rekao je za CNN Yuping Guan, jedan od autora studije objavljene u časopisu Geophysical Research Letters.

Promjene u duljini četiriju godišnjih doba najočitije su u blizini mediteranske regije i na području Tibeta. Toplinski valovi trajat će sve dulje, a bolesti koje prenose komarci mogle bi se dodatno proširiti, a da i ne govorimo o produljenoj sezoni širenja peluda, pogotovo od ambrozije, noćne more milijuna osoba koje muči alergija.

Proljeće, godišnje doba u kojem biljke počinju bujati traje sve kraće, a oscilacije u temperaturama mogu biti kobne za osjetljivije vrste. Vidjelo se to i proteklih tjedana u Hrvatskoj, gdje su voćke zbog toplog vremena na kraju zime, koje je neuobičajeno za ožujak, počele pupati i cvjetati, a onda su stigle noći s temperaturama od minus sedam stupnjeva Celzijevih.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay