Apolitični

LJETNI FILMSKI FESTIVALI U HRVATSKOJ NUDE PONEŠTO ZA SVAKOG FILMOFILA… EVO VODIČA…

Počela je nova sezona popularnih ljetnih filmskih festivala u Hrvatskoj. Od Splita, Brača i Pirovca, do Opatije, Pule i Motovuna, preko Zagreba do Vukovara i natrag, festivali nude ponešto za svakog filmofila, pa i turista, pozicionirajući se (i) kao idealne destinacije za filmofilski godišnji odmor. Evo našeg vodiča…

FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT (16.6. – 25.6.)

“Lito počinje na FMFS-u”, glasi parola ovog festivala koji poslovično otvara ljetnu festivalsku sezonu. Popularni FMFS je za ovogodišnje 15. izdanje dobio odličnu reklamu kad ga je “Guardian” odabrao među deset najboljih ljetnih festivala u Europi. 

DALMATIA FILM FESTIVAL (lipanj/kolovoz)

Najmlađi festival pažnju je na sebe skrenuo prvim izdanjem 2016., kad je ugostio hrvatsku premijeru “Neonskog demona” Nicolasa Windinga Refna. DFF ove godine upriličuje sedmo izdanje, a njegova posebnost jest što se odvija na nekoliko različitih lokacija diljem Dalmacije tijekom ljetnih mjeseci (Sutivan, Kaštel Lukšić, Pirovac, Solin). 

VUKOVAR FILM FESTIVAL (29.6. – 3.7.)

VFF, jedini festival koji se održava na Dunavu, orijentiran je na filmove podunavskih i susjednih zemalja – Slovenije, Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Ukrajine. Međutim, na VFF-u se, izvan konkurencije, prikazuju i drugi filmovi, redovito novi festivalski hitovi.

FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL (30.6. – 10.7.)

Najveći festival žanrovskog filma u Hrvatskoj i regiji, Fantastic je stigao do 12. izdanja na krilima premijera novih ostvarenja iz žanrova SF-a, akcije, trilera, horora i fantazije, te retrospektiva starih klasika koje su forte festivala, kao i odlična lokacija – Ljetna pozornica “Tuškanac”.

PULA FILM FESTIVAL (16.7. – 24.7.)

Iako prikazuje i strane filmove, naš daleko najdugovječniji (69. izdanje!) i najveći festival fokusiran je na nova hrvatska ostvarenja

MOTOVUN FILM FESTIVAL (26.7. – 30.7.)

Motovunski festival u nedavnoj objavi na FB-u ovako je istaknuo neke od svojih ključnih aduta: brdo filmova, super bendovi i partijana, fenomenalna ekipa, najbolja rakija, pogled koji se ne zaboravlja dok si živ.

POSTIRA SEASIDE FILM FESTIVAL (26.7. – 31.7.) + BRAČ FILM FESTIVAL (10.8. – 13.8.)

Dva mala velika festivala koja obogaćuju ljetnu kulturnu ponudu otoka Brača i fino se nadopunjuju. Prvi, PSSF, sada se već 12. godinu odvija u Postirama i specijaliziran je za kratke filmove, kako hrvatske, tako i svjetske. Nešto mlađi BFF baziran je u Supetru (odlično ljetno kino) i ove godine dočekuje osmo izdanje tijekom kojeg će ponovno staviti naglasak na debitantske duge i kratke filmove mladih filmaša i studenata iz Europe i mediteranskih zemalja koje umrežava s iskusnim profesionalcima.

Adut oba festivala je i edukacija, tj. filmski odgoj djece i mladih kroz radionice.

LIBURNIA FILM FESTIVAL (24.8. – 28.8.)

Liburnia se reklamira kao “prvi festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce”, a ove godine slavi jubilarno 20. izdanje.

SPLIT FILM FESTIVAL (1.9. – 9.9.)

Ljetna festivalska sezona u Dalmaciji sad već tradicionalno počinje i završava u Splitu. Za kraj je ostavljen STFF, najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj koji je ove godine stigao do 27. izdanja.

Cijeli članak i više o festivalima možete pročitati na: stil.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay