Apolitični

Ljetne fešte na splitskoj Rivi

Grad Split i Turistička zajednica pobrinuli su se da u vremenu do sredine kolovoza na najfrekventnijem dijelu grada, svakodnevno ispunjenom šetačima, čuvenoj Rivi, glazbeni umjetnici, kulturno-umjetnička društva i drugi, nastupaju na ljetnoj pozornici, kako bi spontano zabavljali goste, prolaznike, turiste i sve one koji žele biti viđeni na „razglednici“ Splita. Koncerti inače započinju u 21:15, a u osmom mjesecu 45 minuta ranije.

Orkestar HRM-a i Orkestar Švicarske zabavljao je Splićane i goste ovog utorka,  a večeras na pozornicu s pogledom na Rivu i more penju se klapa Iskon i ženska klapa Ankora.
Splitska klapa Iskon koju čine vokali Edgar Rupena, Tomislav Labor, Toni Kesić, Zvonimir Kovačić, Ante Blažević sigurno će vas pjesmom raznježiti uz svoje prepoznatljive klapske, ali i zabavne hitove.
Podsjetimo kako je ova klapa ostvarila preko 1000 nastupa po zemlji, a vrijedi istaknuti i kvalitetna glazbena predstavljanja diljem Europe, nekoliko puta u Francuskoj, te Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Izraelu. Imaju stalnu suradnju s eminentnim predstavnicima domaće glazbene scene kao što su Gibonni, Luky, Neno Belan, TBF, Tedi Spalato i drugi.

Ženska klapa Ankora osnovana je prije 6 godina u Podstrani u okviru istoimene udruge. Njeguje izvorni klapski izričaj, obrade duhovnog i svjetovnog karaktera. Sudionik je brojnih smotri, humanitarnih koncerata i festivala. Jedno od posebnih mjesta u srcima je i Vukovar koji redovito posjećuju svake godine. Od početka djelovanja sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, u finalnim večerima, a nekoliko su puta na omiškim pjacama nagrađivane. Klapa trenutno broji sedam članica koje sa svojim voditeljem Mirkom Radanom vrijedno rade na promicanju tradicijske klapske pjesme i promicanju kulturne baštine. Svoju će glazbenu vrijednost u okviru splitskog ljetnog programa s ljubavlju predstaviti i na Rivi, a za njih kritičari često ističu da su posebne, od stila oblačenja, ponašanja na sceni, glazbenog izričaja i ugodne komunikacije s gledateljima. Za ova klapu možemo reći da je zauvijek bačeno sidro duboko u srca svih onih koji vole klapsku pjesmu i sve ono što ona nosi, a to je prije svega snažan osjećaj zajedništva, ljepote zvuka a capella pjesme i klapskog života koji svaka od članica živi u punom smislu riječi.

Pozivamo vas da u sljedeća dva dana u glazbenom ozračju provedete večernje trenutke na splitskoj Rivi.

Više u kategoriji: Glazba

Foto: visitsplit.com, facebook.com, fdk.hr

D. Šabić, mag. nov.