Apolitični

Ljekovito ninsko blato

Ninski kraj obiluje mnogim darovima prirode, a mi smo vam odabrali jedan za koje ističu da je najvrjedniji, pravo zdravlje iz prirode – ljekovito blato ili peloid koje se nalazi u blizini znamenite duge pješčane Kraljičine plaže. Možda bi mnogi mogli biti skeptični prema njegovim svojstvima, ali njegovu su djelotvornost provjerili deseci tisuća ljudi koji, u organizaciji i uz nadzor zdravstvene ustanove iz Zadra, već četiri desetljeća blato koriste za liječenje raznih tegoba kao što su reumatske bolesti, deformacija kralježnice, problemi lokomotornog sustava, ženska neplodnost i razna kožna oboljenja. Liječenje, odnosno terapija blatom, uobičajeno traje od deset do dvadeset dana, te podrazumijeva oblaganje blatom, zatim sunčanje na pješčanoj plaži te ispiranje peloida u toplom moru. Medicinari potvrđuju da ga je najbolje koristiti u jutarnjim satima tijekom srpnja i kolovoza. Tako se u tome ugodno povezuje s korisnim, uz dodatak plivanja i kupanja u plitkom, toplom moru. Mnogi su potvrdili da pozitivno djeluje!
Inače, kako ninsko blato ima svoju dugu povijesnu i medicinsku vrijednost, ono se koristilo još u rimsko doba. O tome nam svjedoče tegule – okrugle cigle koje su u termama služile za prenošenje toplog zraka, a danas pohranjene u Muzeju ninskih starina.
A da bi poveznica ovog fenomena bila još i veća, potvrđeno je da je u Punti pronađeno liburnsko božanstvo Venera Anzotika iz 1. stoljeća koja predstavlja božicu plodnosti i rodnosti. Pretpostavka je da su se upravo na tom mjestu nalazile terme u prapovijesnom dobu. Uskoro bi na ovom području baš na temelju blata kao prirodnog bogatstva, trebala krenuti izgradnja modernog rekreacijsko-turističkog centra.

D. Šabić, mag.nov.