Apolitični

Ljekovita vina (4. dio)

Vino od rotkve

 

Rotkva je vrlo hranljiva a sadrži proteine, ugljikohidrate, masti i celulozu, a od minerala kalij, kalcij, fosfor, natrij i dr. Vino od rotkve je čistač organizma.

Priprema:

100 g ribane crne rotkve
1 l soka od jabuka
5 žlica meda
1 l vina

Vino i sok od jabuke pomiješati, umiješati med, dodati ribanu rotkvu i pokriveno ostaviti da odstoji 7 dana. Vino procijediti, čuvati u hladnjaku i uzimati 3 puta na dan po 1 malu čašicu.

Vino od bosiljka

Koristi se se za liječenje bolesti želuca i crijeva, tegoba nadimanja, za poticanje funkcija rada želuca; potiče gibanje crijevnih mišića; uništava parazite u crijevima te ujedno utječe na ravnotežu crijevne mikroflore.

 

Priprema:

5 žlica bosiljka
1 l bijelog vina

Usitnjeni suhi bosiljak preliti vinom i ostaviti da odstoji 10 dana. Vino procijediti i uzimati po 1 čašicu vina uz jelo.

Vino od pelina

Vino od pelina jača i pospješuje menstrualne cikluse kod žena. Domaće vino od pelina je lijek za bolesna jetra i protiv žutice.

 

Priprema:

1 čajna žličica pelina
0,5 dl konjaka
1 l bijelog vina

Usitnjeni suhi pelin preliti konjakom i ostaviti da odstoji 24 sata. Konjak procijediti i umiješati u vino. Vino od pelina ostaviti da odstoji još 7 dana.

Vino od peršina

Vino od peršina pokazuje povoljne učinke kod oboljenja srca i angine pektoris.

 

Priprema:

2 l bijelog vina
2 žlice octa
12 korijena peršina
300 gr meda

Peršin oguliti, narezati na ploške te preliti kipućim vinom i octom. U vruće umiješati med i pokriveno ostaviti da odstoji dok se vino ne ohladi. Vino procijediti i uzimati 2 puta na dan po 1 malu čašicu, poslije jela.

P. Mimica