Apolitični

Ljekovita vina (3. dio)

Vino od hmelja

Ljepota djelovanja hmelja je u njegovoj svestranosti – koristi se i kod nesanice, nervoze i anksioznosti, a katkad i depresije. Vino od hmelja dobar je prirodni sedativ.

Priprema:
3 žlice hmelja
1 dcl konjaka
1 l bijelog vina

Usitnjene suhe šišarke hmelja preliti konjakom i ostaviti da stoji 24 sata. Konjak i hmelj umiješati u vino i ostaviti da stoji 7 dana. Vino procijediti i ostaviti tako još 7 dana prije upotrebe. Uzimati 2 puta na dan po 1 čašicu vina.

Vino od luka

Ovo vino odlično je sredstvo za izbacivanje soli i slanih naslaga iz organizma. Poboljšava radnu sposobnost organizma, čisti krv, jača imunitet i rad srca. Također, uklanja višak masnoće i poboljšava metabolizam.

 

Priprema:
500 g crvenog luka
3 l slatkog vina
500 g meda

Crveni luk sitno narezati i staviti u bocu s velikim otvorom, preliti slatkim vinom i začiniti medom. Nakon što odstoji 2 tjedna, vino procijediti i uzimati 1 dcl vina nakon doručka.

Vino od suhih šljiva

Vino potiče bolji rad crijeva, odnosno probavu i smanjuje koncentraciju litoholne kiseline.

 

Priprema:
250 g suhih šljiva
korica cimeta
4 klinčića
150 g grožđica
2 žlice ruma
3 l vina

Šljive oprati, očistiti od koštica i staviti u veću staklenku. Dodati koricu cimeta, klinčiće i grožđice, prethodno močene u rumu. Sve preliti vinom i staklenku povezati. Nakon što odstoji 15 dana na sobnoj temperaturi, vino pažljivo odliti, uliti u boce i dobro zatvoriti.

P. Mimica