Apolitični

Ljekovita vina (2. dio)

Vino od celera

 

Povoljno utječe na cirkulaciju u tijelu; jak je diuretik. Izvrstan je kao lijek za giht, reumu i sl.

Priprema:
3 korijena celera
2 limuna
3 dcl vode
2 l bijelog vina

Celer i limun oguliti, narezati na ploške, preliti kipućom vodom i ostaviti pokriveno da odstoji dok se vino ne ohladi. Vino procijediti i uzimati 3 puta na dan po 1 čašicu.

Vino od ruža

 

Cvjetne latice sadrže eterično ulje, limunsku, jantarovu, jabučnu, vinsku i glausnu kiselinu, tanin, nikotinamid, pektin, vosak, mast i šećer, vitamine C, B, E, K itd. Vino od ružinih latica predstavlja pravi tonik za krv, srce, živce, jetru i sl. Liječi i osvježava umorno tijelo, grgljanjem grla i usne šupljine liječi upalu i afte.

Priprema:
6 rascvjetanih crvenih ruža
200 g šećera
1 l vode
1 žličica limunske kiseline

U staklenku naizmjenice stavljati latice ruža i šećer, a na kraju sve posipati limunskom kiselinom i preliti hladnom vodom. Staklenku prekriti i staviti na sunce da odstoji dok se latice ne podignu na površinu. Procijediti te uliti u bocu i dobro zatvoriti plutenim čepom. Čuvati na suhom, hladnom te mračnom mjestu.

Vino od oraha

 

Orah je nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K. Vino od oraha čuva zdravlje srca.

Priprema:
40 gr svježeg orahovog lista
1 l crvenog vina
2 dcl rakije

Svježe orahove listove staviti u veću staklenku, preliti rakijom i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 10 dana, uz povremeno protresanje, rakiju procijediti. Rakiju i vino zatim pomiješati, uliti u bocu i dobro zatvoriti plutenim čepom. Nakon što odstoji još 6 dana, vino se može koristiti.

P. Mimica