Apolitični

Ljekovita vina (1. dio)

Vino za srce opatice Hildegard

 

Vino za srce recept je star preko 800 godina koji je pronađen u starim spisima opatice Hildegard von Bingen. Namijenjeno je srčanim bolesnicima koji imaju problema s lupanjem, probadanjem i preskakanjem srca; djelotvoran je i kod aritmije, a postiže rezultate i kod neugodne angine pektoris.

Priprema:
10 svježih peršinovih stabljika
1 l vina (crno ili bijelo)
1 – 2 žlice vinskog octa
300 g meda

Prvo 10 svježih peršinovih stabljika zajedno s lišćem stavimo u 1 litru čistoga, prirodnoga vina te tome dodamo jednu do dvije velike žlice čistoga vinskoga octa. Kuhamo 10 minuta na slaboj vatri (pripazite, pjeni se). Nakon toga dodamo u to 300 g pčelinjega meda, kuhamo na laganoj vatri 4 minute. Vruće vino procijedimo i dok je još vruće napunimo bočice koje smo isprali s malo koncentriranoga alkohola. Dobro zatvorimo. Talog, koji se stvara, ne šteti i možemo ga mirno piti zajedno s vinom.
Preporučamo svako jutro popiti jednu čašicu.

Vino od suhih smokava

 

Ovo vino pospješuje probavu. Evo što je potrebno za njegovu pripremu:

300 g suhih smokava
200 g šećera
3 zrna borovnice
3 dcl vode

Operite suhe smokve i narežite na manje komade. Stavite u jednu veću staklenku i prelijte mlakom vodom. Potom umiješate šećer i dodajte borovnice. Nakon što odstoji 10 dana na sobnoj temperaturi, vino pažljivo odliti i uliti u boce. Boce zatvoriti plutenim čepom i čuvati na hladnom i tamnom mjestu još mjesec dana prije upotrebe.

Vino od bazge

 

„Što trebamo činiti kada prolazimo pored bazge? Skinuti šešir i zahvaliti joj na tolikoj pomoći čovječanstvu.“
Bazgino vino preporučamo sladokuscima narušena zdravlja jer jača i čisti krv. Vino od zrelih bobica bazge izvrsno je sredstvo protiv gripe, akutnog bronhitisa i upale pluća. Uzima se u obroku kao „bevanda“ – 1 dcl vina na 1 dcl vode).

Priprema:

3 kg bobica bazge
2 kg šećera
20 g kvasca
7 l vode

U 10-litarsku ili veću emajliranu posudu staviti 7 litara vode i 2 kilograma smeđeg šećera, prokuhati 10 minuta, ohladiti dok bude mlako i dodati u slatku tekućinu 3 litre bazginih bobica bez peteljki. Zatim zagrijati sve do 80 °C (ne smije zavreti) i pokriveno ohladiti. U ohlađenu masu dodati 20 g kvasca smrvljenog u prah, promiješati i preliti u 2 staklena balona po 5 litara.

P. Mimica