Apolitični

LIPIK: Proveli smo dan u Centru za umjetnu inteligenciju, prvom u Hrvatskoj i Europi

Naime, idejni osnivač, Dejan Iličić, ravnatelj lipičke Razvojne i turističke agencije Lira, nakon početka pandemije došao je na ideju osnivanja Centra. Lipik se posljednje vrijeme ubrzano razvijao, postao je jedan od najuspješnijih gradova u povlačenju novca iz fondova EU, projekti su se počeli nizati, a onda je s koronom sve stalo.

– Mi smo znali da moramo podržati mlade i ideje mladih ako želimo razvijati grad i uhvatiti korak s vremenom. Zato mi je drago što projekt Centra za umjetnu inteligenciju ubrzano napreduje i dobiva službeni podršku drugih jakih institucija, kao što su Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Fakultet prometnih znanosti, s kojima smo krajem travnja potpisali ugovore o suradnji – kaže nam gradonačelnik Kasana koji je na početku svog prvog mandata zatekao lošu financijsku situaciju u Gradu i malo manevarskog prostora pa je te 2013. godine krenuo u akciju vraćanja mladih i obrazovanih Lipičana u grad kako bi ga podignuli s vremenom.

Dejana Iličića i njih još nekoliko vratio je iz Zagreba, a jednog od njih, Marka Barčana, koji je danas vlasnik pivovare Slavonica u Pakracu, Kasanin poziv zatekao je u Brazilu iz kojega se potom vratio u svoj rodni grad.

Sedam godina kasnije, povratnička strategija iznjedrila je jedinstveni AI Centar u Hrvatskoj i zasad jedini u Europi. Beč se, doznajemo, sprema otvoriti sličan najesen, ali će u povijesti biti zapisan kao drugi grad u EU koji ga je osnovao, Lipik će ostati prvi.

– Ključ naše ideje AI Centra Lipik jest gospodarski dio; želimo zadržati ljude i želimo da oni u Lipiku pokrenu svoje tvrtke. Ali da bismo to uspjeli, moramo ih prvo pronaći i educirati. Strategija Grada Lipka je ponuditi ljudima edukaciju i školovanje na području Umjetne inteligencije i tehnologija budućnosti, a da usput tvrtkama ponudimo infrastrukturu kako bi mogle pokrenuti startupe uz poticaje, mentorsku i stručnu pomoć, kao i pomoć u opremi jer startupovi nemaju pola milijuna ili milijun kuna da se odmah opreme, a mi ćemo nastojati potrebnu opremu nabavljati uz pomoć različitih projekata – objašnjava nam Iličić.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Danijel Soldo/Cropix