Apolitični

Lili Gluić izlaže u trogirskom muzeju: Evo kamena, milosti mora i neba domaćih zvona

Prošlo je već šesnaest godina od prve samostalne izložbe Lili Gluić i to upravo u Muzeju grada Trogira (1999.), da bi u kratkom razdoblju ona nanizala čak 56 izložbi fascinirajući nas bujnošću materije i snagom skrivene energije, nekim unutrašnjim bljeskom koji je davao smisao njezinim traganjima i zanosima. U vrijeme zaglušujućih zvona privrženika stalno nove umjetničke prakse, Lili je slijedila svoj unutrašnji put ne nasjedajući vjeri u radikalnu izmjenu svijeta, već je nastojala sačuvati prve impulse, svoj integritet, ne gubeći čvrsto tlo pod nogama, birajući narativ koji svjedoči iz sebe sama, prepričava i upozorava. Napisao je, između ostalog, autor izložbe, prof. Tonći Šitin dodajući kako naša slikarica već duže vrijeme slika predano i s velikim razumijevanjem odabranih krajolika, tu nema radikalnih obrata već sabiranja i produbljenih zapažanja, akcent je na mašti, toplini, dominaciji trenutka, stalnim izmjenama svjetlosnog i pikturalnog ugođaja, mimezisu koji u slikarskoj uznemirenosti tako lako doživljava razne metamorfoze. Vraćajući se u Trogir Lili Gluić zna da je to ujedno mjesto čežnje, nostalgije i rascvale krošnje sjećanja s naglašenom intimističkom notom.

Slikarica Lili Gluić, rođena Splićanka, tijekom školovanja je život odveo na neko vrijeme u Švicarsku, Italiju, Nizozemsku te Kanadu. Čim joj obiteljske obveze to dopuste, njen likovni talent nalazi put koji je nemoguće zaustaviti. Lili uvijek ističe da su prvo i najvažnije umjetničko djelo njenih petero djece na čijem se rađanju i odrastanju mogla učiti da ljudski napori surađujući s Božjim nadahnućem rađaju neizbrisivim impresijama.
Intenzivira svoj rad i uz pomoć i sugestije dr. sc. Fani Celio Cega (ravnateljice Muzeja grada Trogira), Ivane Prijatelj-Pavičić, Srđane Šenauer, fra Branka Periše te pok. dr. Anatolija Kudrjavceva, koji prepoznaju njenu izvornu darovitost, počinje izlagati.
Prvu izložbu priređuje u Muzeju grada Trogira, a likovna joj kritika omogućuje nastavak izlaganja u domovini i inozemstvu: na poziv milanskog galerista izlaže u Ars-Italica u Milanu, sa svojim radovima gostuje u Galeriji El hogar-Lugones u Buenos Airesu itd.
Njeni pejzaži, vedute, genre i mrtve prirode u tehnici ulja, akrilika i akvarela nalaze se u kulturnim ustanovama, državnim institucijama, sakralnim objektima te privatnim zbirkama u zemlji i svijetu.
Muzej grada Trogira poziva vas na otvorenje izložbe „Evo kamena, milosti mora i neba domaćih zvona” u srijedu, 16. rujna 2015. u 20:00 sati, koja će potrajati punih deset dana. Iskoristite priliku i upoznajte umjetničke uratke splitske slikarice Lili Gluić.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Muzej grada Trogira
D. Šabić, mag. nov.