Apolitični

Liječnicima privatnicima zasad nitko ne kontrolira covid-potvrde

Prvi dan primjene odluke o obaveznoj covid-potvrdi ili testu za zaposlenike u zdravstvu pokazalo se da su najveći problemi domovi zdravlja u kojima, uz domske zaposlenike, rade liječnici i medicinske sestre koji imaju privatne ordinacije – nekadašnji koncesionari.

Naime, pitanje je tko mora kontrolirati imaju li covid-potvrde zaposleni u tim privatnim ordinacijama. U razgovoru s ravnateljem Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Markom Radjom pokazalo se da nije do kraja jasan naputak o covid-potvrdama u zdravstvu vezano uz privatne ordinacije primarne zdravstvene zaštite čak i ako se nalaze u zgradama doma zdravlja.

– Od 900 naših zaposlenika njih 300 nema covid-potvrde i za njih smo organizirali testiranje, ali ne i za privatne ordinacije. Mi imamo stotinjak radilišta u cijeloj županiji, a privatnici su sami sebi poslodavci pa se i sami po tom naputku kontroliraju – kaže dr. Radja.

Ističe da bi trebao osigurati dvjestotinjak ljudi koji bi kontrolirali po svim radilištima i privatnike, a njih, dakako, nema. Očito je da će HZJZ morati dati dodatna uputstva o kontroli covid potvrda za privatne ordinacije koje imaju ugovore s HZZO-om u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay