Apolitični

Liječnici iz New Yorka: Broj umrlih od covida-19 možemo prepoloviti – heparinom

Skupina medicinskih stručnjaka oko šefa kardiologije bolnice Mount Sinai na Manhattanu dokazala je da se davanjem heparina oboljelima od koronavirusa u bolnici može prepoloviti broj umrlih. A to nije sve.

Velika skupina liječnika iz Mount Sinai objasnila je u članku u Journal of the American College of Cardiology da su do otkrića došli ispitivanjem 4389 bolesnika i iskustava liječnika s njima. Oni su krenuli od pretpostavke koja je kao teza postavljena još u svibnju, da virus SARS-CoV-2 napada i teško oštećuje krvne žile, te da uzrokuje zgrušavanje krvi, što kod teških bolničkih pacijenata često dovodi do tromboebolije, posljedično i do umiranja.VEZANE VIJESTI

Naveli su da su kod velikog postotka umrlih obdukcijama utvrdili teška začepljenja žila krvnim ugrušcima u srcu, mozgu i u plućima, iz čega je slijedila logična ideja da se smrt tih pacijenata mogla spriječiti ili barem njihovo stanje poboljšati, visokim dozama lijekova protiv zgrušavanja krvi.

Ispitanike su podijelili, osim kontrolne, u još dvije skupine; onu u kojoj su pacijente tretirali lijekovima protiv zgrušavanja krvi u punim, terapeutskim dozama, te onu u kojoj su pacijente tretirali preventivnim dozama.

Pritom su koristili subkutano i intravenozno primijenjeni heparin, te apixaban oralno.

Rezultati su pokazali da je udio umrlih od koronavirusa kod onih pacijenata koji su primali terapeutske doze antikoagulanata, bio upola niži od smrtnosti kod pacijenata iz kontrolne skupine i kod onih koji su primali tek preventivne doze.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay