Apolitični

LEXART SKLADIŠTE U Zagrebu se otvara nova galerija: Izlaže 37 umjetnika, od Kožarića do Zagode

Nova galerija u Zagrebu otvorena je 30. lipnja u skladištu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Frankopanskoj ulici, u živom dvorištu popunjenom kafićima, ali i prostorima ADU, te klubu u kojemu se okupljaju kulturnjaci. Dvorište je, podsjetimo, oslikano i muralima naših poznatih umjetnika. U Zagrebu, treba reći, već dulji niz godina nije otvorena nova galerija.

Galerija se zove LEXART Skladište, a vodi ju institucija čiji su osnivači Dean Jokanović Toumin, Nina Ivančić i Damir Sokić, u dogovoru s Brunom Kragićem koji je na čelu Leksikografskog zavoda.

Početi program galerije izložba je naziva Umjetnost je sumnja, kako govori Damir Sokić “s potpuno novom kustosicom, doduše poznatom umjetnicom, ali i provokativnim tekstom koji bih se usudio nazvati i programskim polazištem galerije”. Kustosica je Snježana Ban, umjetnica koju smo upoznali u široj javnosti izložbom “Rastaju se Gilbert i George” prije petnaestak godina, a izložbom istražuje sumnju kao kreativni potencijal u suvremenoj umjetnosti. Izlaže trideset sedam umjetnika, svih generacija, od Ivana Kožarića, Đure Sedera, Gorana Trbuljaka, preko umjetnika srednje generacije Goga Bralić i drugi, do autora najmlađe generacije kao što su Mihael Klanjčić, Iva Zagoda.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay